/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE -VOJSKA CRNE GORE
02/09/2024 u 19:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hrvatska odbila da tri crnogorska vojnika nastave školovanje u toj državi

Hrvatska je odbila molbu tri kandidata Vojske Crne Gore da nastave školovanje na vojnim obrazovnim institucijama te države.

To je u ponedjeljak potvrđeno Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu odbrane Hrvatske.

- Ministarstvo obrane je donijelo takvu odluku, a o budućoj saradnji na tom području izvijestit ćemo kad za to dođe vrijeme -piše u odgovoru na upit RSE.

Naime, odbijena su dva kadeta Vojske Crne Gore koja su nastavak školovanja planirali na Hrvatskom vojnom sveučilištu. A negativan odgovor dobio je i jedan kandidat za Hrvatsku ratnu školu.

Obje države su članice NATO.

Crna Gora nema vojne škole zbog čega kadar školuje na inostranim vojnim akademijama u Hrvatskoj i drugim državama regiona, kao i u Grčkoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama…

Iz Ministarstva nije navedeno da li su ovi kandidati odbijeni zbog Usvajanje Rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore 28. juna ove godine, što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

Odbijenica za školovanje crnogorskog vojnog kadra u Hrvatskoj dolazi mjesec dana nakon što je zvanični Zagreb dva crnogorska visoka funkcionera i jednog poslanika proglasio personama non grata.

Naime, Hrvatska je notom upućenom 25. jula ambasadi Crne Gore u Zagrebu, saopštila da su Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Milan Knežević državni poslanik i Aleksa Bečić potpredsjednik Vlade proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj.

Ministarstvo odbrane Crne Gore se ovim povodom nije oglašavalo i nije poslala odgovore na upit RSE.

Mandić, Knežević i Bečić nepoželjni u Hrvatskoj

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 03:40