ILUSTRACIJA / FOTO: IJZ
30/08/2024 u 16:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IJZ: Još dvoje djece oboljelo od morbila

Institut za javno zdravlje je saopštio da su tokom prethodne sedmice, od 24. do 30. avgusta, registrovana dva nova slučaja obolijevanja od morbila, pa je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom posljednjih pet mjeseci, porastao na 21.

Epidemija morbila i u Podgorici, registrovana tri nova slučaja

Jedan slučaj je registovan u Rožajama, a drugi u Budvi.

- Slučaj obolijevanja u Rožajama je importovan i epidemiološki povezan za epidemijom morbila u Srbiji, dok je slučaj u Budvi epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem iz te opštine. Oba novoregistrovana slučaja su nevakcinisane osobe, uzrasta mlađeg od šest godina. Od ukupnog broja registrovanih slučajeva, 20 je laboratorijski potvrđeno (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitjela na morbile), dok je jedan na osnovu epidemiološke povezanosti i tipične kliničke slike klasifikovan kao potvrđen slučaj- saopštio je Institut.

Naglašavaju da će, sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno porasti.

- IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju, koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom, te da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske i školske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...)- ističu iz IJZ.

Ukazuju i da potvrda za pohađanje predškolskih ustanova koju izdaju domovi zdravlja sada sadrži informaciju o vakcinalnom statusu koja se automatski generiše iz sistema, kao i precizan savjet/preporuku roditeljima.

Institut još jednom poručuje da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila.

- Vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana života, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu- navodi Institut.

Naglašavaju i da, u skladu sa daljim razvojem epidemiološke situacije, nadležne epidemiološke službe mogu dati preporuku da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu). Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, nadležne epidemiološke službe mogu preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci.

- Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu- zaključuje se.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
MORBILEDJECA
16. septembar 2024 22:04