IJZ bilježi porast inficiranih korona virusom / -SHUTTERSTOCK
11/08/2024 u 08:52 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IJZ: Na koronu pozitivne 783 osobe u julu i avgustu

Tokom posljednja dva mjeseca u Crnoј Gori se bilježi porast broja laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona, kazali su "Danu" iz Instituta za јavno zdravlje (IЈZCG).

Iz IЈZ su nam saopštili da јe korona virus potvrđen kod 154 osobe testirane u periodu od 1. do 6. avgusta. Od početka godine, prema podacima ove ustanove, od kovida јe preminulo osam lica (u januaru troje, u februaru jedno, u junu dvoje, a u julu i avgustu po jedno).

Infekcija SARS-CoV2 u prvim danima avgusta potvrđena јe kod 121 lica (od ukupno 736 testiranih) koјe јe testirano u јavnim zdravstvenim ustanovama i kod 33 troјe (od 74 uzorkovanih) testiranih u privatnim laboratoriјama.

– Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog korona virusa od 1. do 31. јula završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 5.147 uzoraka na SARS-CoV-2. U pomenutom periodu je dijagnostikovano 629 novopozitivnih slučajeva SARS-CoV-2 infekcije – kazali su za "Dan" iz IЈZ.

Izolovati se u slučaju pojave simptoma

Iz Instituta su savjetovali osobama koje imaju simptome (kašalj, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i sl.) da se izoluju u posebnu prostoriju, kako bi smanjili mogućnost prenosa infekcije na ostale članove domaćinstva.

– U skladu sa porastom registrovanih infekcija, savjetujemo svim osobama koje razviju simptome oboljenja disajnih organa da ostanu kod kuće kako bi smanjili mogućnost prenošenja virusa na osjetljive osobe, ili da, ukoliko moraju da izađu u javnost, nose masku (poželjno N95) koja prekriva nos i usta, i to u trajanju do 10 dana od pojave simptoma ili od datuma laboratorijske potvrde infekcije ako nemaju simptome. Važno je i redovno provjetravanje životnog i radnog prostora – istakli su iz IJZ.

Iz te ustanove su istakli da јe iz iskustva stečenog tokom prethodnih godina jasno da kovid-19 još uvijek ne prati jasne sezonske obrasce kao drugi respiratorni virusi (npr. grip) koji se aktiviraju tokom pozne jeseni, zime i ranog proljeća.

– Kada je u pitanju aktivnost SARS-CoV-2, povećanje broja inficiranih može se dogoditi u bilo koje doba godine, a pojava "ljetnjih talasa" kovid-19 zabilježena јe i prethodnih godina. Porast u broju slučajeva može se povezati sa određenim okolnostima kao što je vrijeme godišnjih odmora, kada ljudi učestalo putuju i dolaze u kontakt. Ovaj virus od početka karakteriše pojava učestalih mutacija, što povećava sposobnost virusa da se lakše prenosi sa osobe na osobu, kao i da zaobilazi prethodno stečeni imunitet – obјašnjavaјu iz IЈZ.

IJZ poziva na oprez: Raste broj inficiranih korona virusom

Na osnovu informaciјa koјe su im dostupne, nije registrovan porast učestalosti teških formi bolesti.

– Međutim, i pored toga, obaveza svih je da ostanu posvećeni tome da štite one koji su najranjiviji i kod kojih se može desiti pojava komplikacija ili smrti usled obolijevanja od kovid-19 – naglašavaјu iz IЈZ.

Za sve pripadnike rizičnih grupa kod kojih nakon infekcije SARS-CoV-om 2 može da se razvije komlikovana teža forma bolesti ili smrt savjetuju da budu vakcinisani u skladu sa trenutno važećim preporukama za vakcinaciju protiv kovida-19, naročito ukoliko do sada nijesu primili nijednu dozu vakcine, ili nijesu bolovali kovid-19.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:37