INSTITU ZA JAVNO ZDRAVLJE / - SRĐAN BOLJEVIĆ
02/08/2024 u 17:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IJZ: Od korona virusa preminula jedna osoba, registrovano 629 novih slučajeva

U Crnoj Gori je, tokom jula, od posljedica korona virusa preminula jedna osoba, dok je registrovano 629 novih slučajeva infekcije.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su njihove i druge javne i privatne laboratorije, koje se bave dijagnostikom infekcije korona virusom, tokom jula, završile analizu i dostavile rezultate za 5.147 uzoraka.

Novootkriveni slučajevi su iz Podgorice 195, Budve 127, sa Cetinja 98, iz Nikšića 52, Kotora 46, Bara 21, Danilovgrada i Tivta po 17, Berana 14, kao i Herceg Novog 12.

U Bijelom Polju registrovano je devet slučajeva korona virusa, Pljevljima šest, Ulcinju četiri, Tuzima tri, Andrijevici dva, i po jedan u Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Rožajama i na Žabljaku.

Udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih za jul iznosio je 12,2 odsto.

- Tokom izvještajnog perioda IJZ-u je prijavljen jedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom, kod osobe od 68 godina, iz Danilovgrada - kaže se u saopštenju.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je

2.849.

Od početka epidemijskih dešavanja (mart 2020. godine) ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 297.340.

Iz IJZ su rekli da, u skladu sa porastom registrovanih infekcija, savjetuju svim osobama koje razviju simptome oboljenja disajnih organa (kašalj, groznica, bolovi u tijelu) da ostanu kod kuće kako bi smanjili mogućnost prenošenja virusa na osjetljive osobe.

- Ili da ukoliko moraju da izađu u javnost nose zaštitnu masku za nos i usta (do deset dana od pojave simptoma ili od datuma laboratorijske potvrde infekcije ako simptomi nijesu prisutni) - dodaje se u saopštenju IJZ-a.

Registrovano osam slučajeva kovida za sedam dana

Oni su rekli da na osnovu njima dostupnih, nije registrovan porast učestalosti teških formi bolesti.

- Trenutno je među pacijentima hospitalizovanim u opštim i specijalnim bolnicama, kliničko-bolničkim centrima i Kliničkom centru registrovano 24 infekcije SARS-CoV2 virusom, jedan pacijent ima težu kliničku formu bolesti usljed već prisutnog komorbiditeta - navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 09:32