Институт за јавно здравље / - ИЈЗ
07/09/2024 u 13:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IJZ: U avgustu od korone preminule tri osobe

U Crnoj Gori su, u avgustu, od posljedica koronavirusa preminule tri osobe, a registrovana su 863 nova slučaja infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove agenciji MINA kazali su da su u avgustu javne zdravstvene ustanove izvršile testiranje 4.924 osobe.

- Od tog broja, kod 863 je potvrđena infekcija SARS-CoV 2. Udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih u javnim zdravstvenim ustanovama iznosio je 17,52 odsto - rekli su iz IJZ, prenosi MINA.

Oni su naveli da su u istom periodu u privatnim laboratorijama analizirana 1.803 uzorka, od čega je 498 bilo sa pozitivnim rezultatom.

- Tokom jula je ukupno dijagnostikovano 629 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2, dok je udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih za period izvještavanja iznosio 12,2 odsto, te možemo govoriti o povećanom broju obolijevanja od infekcije SaRS-CoV 2 tokom mjeseca avgusta - saopštili su iz IJZ.

U prvoj polovini avgusta 442 slučaja koronavirusa

Oni su naveli da su IJZ-u, tokom avgusta, prijavljena tri smrtna ishoda usljed obolijevanja od COVID-19.

Kako se dodaje, radi se o osobama iznad 70 godina, iz Podgorice, Herceg Novog i Budve.

- Na osnovu informacija dostupnih IJZ-u, bez obzira na porast broja slučajeva COVID19 nije registrovan porast udjela teških formi bolesti među inficiranima - saopštili su iz Instituta.

Prema njihovim riječima, iz iskustva stečenog tokom prethodnih godina, jasno je da COVID-19 još uvijek ne prati jasne sezonske obrasce kao drugi respiratorni virusi (npr. grip), koji se aktiviraju u tokom pozne jeseni, zime i ranog proljeća.

- Kada je u pitanju aktivnost SARS-CoV-2, povećanje broja inficiranih može se dogoditi u bilo koje doba godine - rekli su iz IJZ.

Oni su dodali se zato svim pripadnicim rizičnih grupa, kod kojih nakon infekcije SARS-CoV-om2, može da se razvije komplikovana, teža forma bolesti ili smrt, savjetuje da budu vakcinisani, naročito ako do sada nijesu primili nijednu dozu vakcine ili nijesu bolovali COVID-19.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 14:50