IJZ / FOTO: S.B.
14/08/2024 u 07:35 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IJZ uputio preporuku domovima zdravlja: Bez potvrda nevakcinisanoj djeci

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) uputio je domovima zdravlja preporuku da do 15. avgusta ne izdaju potvrde o boravku u predškolskim ustanovama djeci koja nisu potpuno vakcinisana u skladu sa uzrastom. To je saopšteno portalu Roditelji iz IJZ, nakon što su im se obratili roditelji koji ovih dana nisu uspjeli da od izabranih pedijatara pribave potvrde.

Iz Instituta su kazali da je ova preporuka donesena zbog pogoršanja epidemiološke situacije u vezi sa morbilima, kao i potrebe za dopunom obrasca potvrde sa konkretnim savjetima za roditelje. 

– Stav IJZCG po ovom pitanju je jasan: smatramo da djeca koja nijesu vakcinisana, posebno protiv bolesti kao što su morbili, zauške, rubeola i pertusis, ne bi trebalo da pohađaju predškolske ustanove. Međutim, IJZCG nije nadležan za donošenje takvih odluka, te ne možemo donositi iste – kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

IJZ: Ponovno dostupne pojedinačne vakcine protiv hepatitisa B za djecu

Istakli su da su izuzetno zabrinuti da bi početkom nove školske godine moglo doći do značajnog pogoršanja situacije, što bi ozbiljno ugrozilo zdravlje većeg broja djece.

– Zbog toga je važno da precizno komuniciramo rizike i pružimo odgovarajuće savjete i preporuke. Neophodno je da svi preuzmu svoj dio odgovornosti, počevši od roditelja, pa do svih karika u sistemu – naveli su iz IJZ za portal Roditelji.

Trenutno vakcinalni status djeteta nije uslov za njegov upis i boravak u vrtiću.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 08:07