Абазовић неће мајбаха / -Влада ЦГ
12/06/2022 u 12:03 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инес Мрдовић за „Дан”: Одустају од продаје „мајбаха” јер Влада не смије мимо ДПС-а

Ниjе питање одустаjе ли се од продаjе jер се у претходном периоду свакако у томе ниjе успjело, већ се приjе обећања мора видjети шта jе реално могуће урадити, наводе у Дамјановићевом кабинету

Продаја луксузног возила „мерцедес мајбах“, које је за потребе бившег ДПС премијера Душка Марковића купљено 2018. за око 600.000 еура, мјесецима је блокирана,  а Министарство финансија, на чијем челу је сад Александар Дамјановић, ради анализу да ли је продаја уопште исплатива, док саговорници „Дана“ сматрају да ће све анализе показати да возило треба задржати, а можда и да треба купити ново. Претходна влада на челу са Здравком Кривокапићем покушала је да прода „мајбаха“ преко међународног јавног позива, али заинтересованих купаца није било. Други „мајбах“, који је купљен за предсједника државе Мила Ђукановића, никад није ни оглашен на продају јер је шеф ДПС-а одбио да га врати.

У Министарству финансија за „Дан“ подсјећају да се почетна цијена за продају од 456.933,18 еура показала као висока, те да је потребно радити нову процjену вриjедности. У претходном периоду ниjе поново рађена процjена и ниjе обjављиван нови позив.

– Тадашња почетна циjена за jавно надметање износила jе 456.933,18 еура, на основу извjештаjа о процjени тржишне вриjедности тог путничког возила. Други „маjбах“, коjи користи предсjедник државе, ниjе проциjењен и ниjе оглашаван за продаjу, а раниjе jе саопштено да то возило ниjе враћено АНБ-у, односно да ниjе преузетo да би се огласиa за продаjу. Према томе, ниjе питање одустаjе ли се од продаjе jер се у претходном периоду свакако у томе ниjе успjело, већ се приjе обећања мора видjети шта jе реално могуће урадити – наводе у Дамјановићевом кабинету.

Пензионер нека гладује, битно је да је предсједнику удобно

Мрдовић каже да се већ сада може видjети да ДПС jасно демонстрира своj повратак на власт, па се грађанима мора поручити да се више никада не „дрзну“ да уопште поставе питање зашто се њен предсjедник вози у ауту плаћеном више стотина хиљада еура, док jе истовремено своjом вишедецениjском политиком пензионеру омогућио примање мjесечне пензиjе од 150 еура, од коjе таj пензионер може десет дана да jеде, а двадесет дана му остаjе да гладуjе.

– Само у држави дубоке социjалне неправде jе тако нешто могуће. Прва генерациjа партиjско-функционерске класе jе креирала таj систем дубоке социjалне неправде, а сада видимо да их наслеђуjу њихови потомци, односно ствара се друга генерациjа. И сви они заjедно спречаваjу успостављање иоле праведниjег система социjалне правде у земљи. Последице свега су видљиве свима, коjи не затвараjу (или неће да затвараjу) очи: та класа живи у мирисима парфема и обиљу друштвеног живота, а добар дио грађана у блату сиромаштва – наводи она.

Како кажу, неопходно jе урадити анализу исплативости и процjену могућности продаjе.

– Уз то, мораjу се узети у обзир процедуре и законске обавезе. Потребно jе водити рачуна о реалноj потреби – да држави треба аутомобил у складу са безбjедносним стандардима искључиво за потребе превоза наjвиших страних званичника коjи посjећуjу Црну Гору. Не може се доћи у ситуациjу да се jефтино продаjе возило коjе већ имате и коjе задовољава безбjедносне стандарде, а онда порески обвезници да мораjу платити куповину другог за те потребе, или „често изнаjмљивање“. Радиће се и посебна анализа стања комплетног возног парка, са адекватним мjерама. Рационализациjа jе jедан од наjважниjих циљева, а уз то jе посебно значаjно сузбити све евентуалне злоупотребе по питању коришћења службених возила – кажу у министарству.

Према оцјени Инес Мрдовић из Акције за социјалну правду, од продаје „мајбаха“ се одустало и то не треба да буде изненађење, јер у новој влади правила диктира ДПС који се неће одрећи својих привилегија.

– Имаjући у виду садашњи однос политичких снага, изненађење би било да се истраjава на продаjи. Сва образложења зашто ниjе потребна продаjа, само су немушти изговори у покушаjу да се сакриjе суштина, а то jе да ће бити онако како ДПС тражи. Министар финансиjа се ништа не пита, његово jе да ради оно шта се од њега тражи, и он и читава Влада су марионета у рукама ДПС-а. Имаjући у виду да су броjне исплате из Агенциjе за националну безбjедност таjне и да имамо нова кадровска рjешења у Агенциjи, коjа се управо везуjу за блискост ДПС-у, не би било изненађење да се крене у набавку новог „маjбаха“, jер су ови постоjећи из 2017. године и „застарjели“ су – истиче Инес Мрдовић.

Према ријечима Веска Пејака из Алтернативе, оклопно возило „маjбах” jе специjализовано возило за посебне намjене, и употребљава га специфична клиjентела, па jе тржиште за то врло мало.

– У нормалним условима кад се то возило купи, њему на дан куповине вриjедност падне и до 30 одсто. Послије годину сигурно ниjе вриjедио ни пола новца за коjи jе купљен. Ко купуjе та возила осим политичара и нарко-дилера?! Нико. Хапшење Весне Меденице нам jе показало да између политичара и нарко-дилера нема неке велике разлике. Осим тога, шта ће малоj земљи као што jе Црна Гора тако много оклопних возила за политичаре?! За политичаре нам не треба, али нам треба за нарко-босове. Добра ствар jе то да на тржишту возила у Европи влада велика несташица, а ми имамо два, од чије продаје би се могло отворити пет предузећа и запослити 50 радника. Ако jедна власт не може да одузме возило човjеку за коjег сви знамо да jе врх криминалног клана, о каквоj борби против криминала ми причамо?! Причамо о његовом хапшењу, а возило нико не смиjе да му узме?! Полако, али сигурно ми постаjемо карактери из филмова Живка Николића – сматра Пејак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:19