Један од предлога је и да функционери и службеници службена возила не користе 24 сата као до сада / NIKOLA SAVELJIC
16/03/2022 u 09:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Иницијатива Спајићевом ресору: Функционери да се одрекну луксуза у корист грађана

Да би се постигле уштеде у буџету, АСП jе предложила и да се знатно смањи тренутно коришћење службених аутомобила, а да посланици, министри, државни секретари, директори директората... буду примjер и први ставе кључ у службена возила

Због тренутне блокаде рада парламента и неусваjања сета закона, као одговора на нову економску кризу, Акциjа за социjалну правду (АСП) упутила jе инициjативу Министарству финансиjа и социjалног старања, на чијем је челу Милојко Спајић, са предлогом за хитно предузимање мjера коjе ће довести до буџетских уштеда, а што би било преусмjерено за jеднократне помоћи наjугрожениjим грађанима у земљи. Према незваничној процјени АСП, усвајањем иницијативе уштедјело би се најмање 10 милиона еура, а тај новац био би веома значајан за помоћ најугроженијим грађанима, у првом реду пензионерима са најмањим примањима и корисницима социјалних давања.

”Министарство да наложи укидање накнада за рад разноразних одбора директора, осим за оне случаjеве чиjи предсjедници или чланови то обављаjу као професионално занимање. Одбори директора годинама служе за „пуњење џепова“ партиjских функционера или повезаних лица, кажу у АСП

Буџетом jе за ову годину проjектован 9,1 милион еура за "накнаде", коjе се углавном даjу запосленима у jавноj управи, за нешто што представља њихове редовне послове, а захваљуjући чему многи запослени на редовне плате добиjаjу додатне износе. То су накнаде за рад у различитим радним групама, тимовима и слично, а коjе се углавном неоправдано формираjу, jер се ради о редовним пословима запослених у jавноj администрациjи, те се управо овдjе може постићи знатна уштеда.

image

Мрдовић

SRDJAN BOLJEVIC

– Такође jе потребно и да министарство наложи укидање накнада за рад разноразних одбора директора, осим за оне случаjеве чиjи предсjедници или чланови то обављаjу као професионално занимање. Одбори директора годинама служе за "пуњење џепова" партиjских функционера или повезаних лица и/или службеника. Поред тога, буџетом jе опредиjељено безмало 12 милиона еура за исплату уговора о дjелу, чиjе закључење треба да буде риjетка пракса и само у оним ситуациjама када jе то оправдано, али су они безмало постали редован (и незаконит) начин запошљавања у jавноj управи. Управо jе ова буџетска позициjа значаjан простор за стварање уштеда и помоћ грађанима – каже за "Дан" Инес Мрдовић из АСП.

Подиjелити новац наjугрожениjима

АСП jе предложила да се што хитниjе опредиjели помоћ наjугрожениjим пензионерима у земљи и социjално угроженим случаjевима. Већ у овом мjесецу пензионерима са примањима до 200 еура (око 30-ак хиљада грађана) и социjално угроженима потребно је подиjелити помоћ од наjмање 100 еура, jер они не могу да чекаjу партиjска надгорњавања и калкулациjе.

– Такву помоћ jе потребно опредиjелити и наредног мjесеца, односно све до часа до када економска ситуациjа у земљи у погледу скупоће животних намирница не буде повољниjа, било кроз усваjање измиjењених закона, коjима ће бити снижен ПДВ, или повољниjе ситуациjе на европском тржишту у погледу циjена енергената и осталих стратешких сировина. Новац опредиjељен за ове потребе био би надомjештен управо из остварених буџетских уштеда. Министарство jе недавно опредиjелило преко 3,8 милиона еура помоћи за пензионере, намиjењену за око 77 хиљада пензионера са пензиjом до 300 еура. Помоћ jе била по 50 еура – додала је Мрдовић.

АСП jе предложила да Министарство финансиjа и социjалног старања у овом осjетљивом тренутку наложи буџетским jединицама обустављање допунског рада на нивоу jавне администрациjе. Обично се ове исплате обављаjу са позициjе "остало" (са линиjе "остали издаци"), а гдjе има 15,8 милиона еура за различите врсте потреба, не само за допунски рад.

– Треба нагласити да jе просто несхватљиво да се jавним службеницима одобрава допунски рад, а опште jе познато да jе ово велики простор за злоупотребе и да се тако "миљеницима" шефова у jавноj управи омогућава да зарађуjу додатно на редовне плате. Све ове праксе увела jе бивша влада Демократске партиjе социjалиста, али ни након историjске промjене власти августа 2020. године, нова власт ниjе прекинула са њима, већ их jе наставила истим темпом, а упркос томе што су грађанима обећавали већу правду у земљи на свим нивоима. Да би се постигле уштеде у буџету, АСП jе предложила и да се знатно смањи тренутно коришћење службених аутомобила, а да посланици, министри, државни секретари, директори директората, начелници, руководиоци у jавноj администрациjи буду примjер у том смислу и први ставе кључ у службена возила. Службена возила треба користити само за оно што су редовне потребе, а не као до сада за 24-часовне потребе (и службене и приватне) оних коjи их користе (а углавном и за чланове њихових породица) – истиче Мрдовић.

АСП очекуjе да ће у Министарству финансиjа и социjалног старања имати слуха за предлоге, да ће се остварене уштеде усмjерити оним грађанима коjима jе помоћ наjнеопходниjа, а имаjући у виду да се биљежи велики скок циjена животних намирница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:47