Institut alternativa / - IA
15/05/2024 u 15:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Institut alternativa: Potrebno saslušanje o javnim nabavkama u zdravstvu

Institut alternativa (IA) uputio je Inicijativu za zajedničko saslušanje na temu javnih nabavki u zdravstvu. Inicijativa je upućena Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Danas je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, predsjednik Odbora Mirsad Nurković upoznao članove Odbora sa ovom inicijativom. Član ovog Odbora i predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Dražen Petrić istakao je da će u komunikaciji sa Nurkovićem, dogovoriti detalje organizovanja ovog saslušanja.

- Cilj saslušanja je da se od svih relevantnih aktera dobije više informacija, a naročito u svjetlu navoda o obesmišljenosti postupka javnih nabavki ljekova zbog ograničenog broja ponuđača u Crnoj Gori. Neposredan povod za ovo saslušanje je, između ostalog, što se prema medijskim navodima na osnovnoj, doplatnoj i listi ljekova sa posebnim režimom, a koji idu na teret Fonda za zdravstvo (FZO), nalazi 906 brendiranih medikamenata, a da je navodno čak za 92 odsto pomenutih ljekova zastupnik ili ovlašćeni distributer "Glosarij", sa firmama kćerkama "Glosarij CD" i "Medica", saopšteno je iz IA.

Mrdović: Građani Cne Gore zbog uvoznog kartela ljekove preplatili sa 55 miliona

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u poslednjem izvještaju za Crnu Goru ukazao na neke od problema u ovoj oblasti, odnosno da je potrebno unaprijediti efikasnost potrošnje u zdravstvenom sektoru, te da je važno da se ograniče farmaceutski rashodi, koji su dostigli 2,5 odsto BDP-a u 2022. godini. 

Institut alternativa podsjeća javnost da je prije više od deceniju održano zajedničko konsultativno saslušanje ovih odbora, ali da je nažalost izostao zaključak, odnosno zajednički izvještaj sa preporukama za rješavanje problema.

- Institut alternativa apeluje da ovo saslušanje bude organizovano uz kvalitetnu pripremu koja će omogućiti da se artikulišu jasne preporuke za promjenu politika, propisa  i praksi u ovoj oblasti. Institut alternativa stoji na raspolaganju poslanicima i službi Skupštine u pogledu podataka o budžetskoj potrošnji i sklopljenim ugovorima za nabavke, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 00:20