Borislav Ivanković / Media Biro
12/08/2024 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ivanković: Vode ima za cijelo primorje, snabdijevanje sigurno i stabilno

Direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković poručuje da vode za piće ima dovoljno za cijelo primorje, te da je snabdijevanje od početka ljeta sigurno i stabilno i na rekordnom nivou.

– Trenuntne isporuke vode sa vodoizvorišta Bolje Sestre prema opštinama na crnogorskom primorju su na zadovoljavajućem nivou. Ugovorene količine za avgust su 590 litara, a isporuka na 8. avgust je bila 759 litara u sekundi. To je oko 29 odsto više u odnosu na ugovorene količine – naveo je Ivanković u razgovoru za Media Biro.

Ovog ljeta primorje troši više vode nego lani, a najviše - 804 litra u sekundi, isporučeno je 5. avgusta što je, ističe Ivanković, istorijski maksimum u posljednjih osam-devet godina.

– Isporuke vode za jul i avgust su 2,5 miliona litara. To je 12 odsto više nego prošle godine, odnosno tri odsto više nego 2022. kada je bio jako sušan period i kada je i isporučivanje vode bilo otežano. Odgovorili smo zadatku – ističe Ivanković, dodajući da očekuje da snabdijevanje cijelog primorja bude i narednih dana sigurno i stabilno.

Podaci govore i da je 9. jula u rezerovarima Regionalnog vodovoda bilo više od hiljadu litara vode. Posljednje mjerenje od 1. avgusta pokazalo je da izdašnost iznosi oko 583 litra.

– Takvom dinamikom, očekujemo da ćemo sve količine, i ugovorene i dodatne, isporučiti prema opštinama na crnogorskom primorju – kazao je Ivanković.

Da sezona velike potrošnje i velikih potreba za vodom bude dobra, doprinio je privremeni nasip, podsjeća Ivanković.

– Nasipom smo omogućili da ne dođe do pada izdašnosti vode i da se držimo na stabilnom nivou. Isporuke vode prema opštinama na cg primorju su sada na rekordnom nivou, jer je izdašnost lokalnih izvorišta je u padu. Naši izvori su još uvijek na stabilnom nivou. Izradom nasipa zaustavili smo pad koji je bio primjetan ranijih godina – ukazao je Ivanković.

On podsjeća i da je privremeni nasip bio iznuđeno rješenje, zbog devastacije šljunka i pijeska u koritu Morače, što je i dovelo do velikog pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje Sestre. Istorijski minimum vodoizvorišta nekada je iznosio 265 litara, dok je ovih dana 583 litra. 

– To je mnogo bolje nego što je bilo prije dvije godine. To nam omogućava da odgovorimo zadatku i isporučimo sve ugovorene i dodatne količine prema primorskim opštinama – kazao je Ivanković. 

Ćulafić u prvoj radnoj posjeti Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje

Priznaje da su jul i avgust najveći izazov za Regionalni vodovod.

– Tokom cijele godine se pripremamo za ljetnju turističku sezonu. To podrazumijeva pregledanje kompletne trase, zamjenu određenih djelova, čišćenje izvorišta – ukazuje Ivanković.

U planu su i novi projekti, pa najavljuje iskopavanje osam upojnih bunara kapaciteta 350 do 400 litara.

– Projekat bi bio vrijedan između milion i po i dva miliona eura, ali će se tačna vrijednost znati kada počne izgradnja. Upojni bunari bi se gradili četiri do šest mjeseci. Smatramo da bi njihovom izgradnjom snabdijevanje primorja teklo nesmetano i da bismo riješili problem nedostajućih količina – zaključio je Ivanković.

Media biro

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 22:40