Poliklinika,Klinicki centar Crne Gore / POLIKLINIKA,KLINICKI CENTAR CRNE GORE-LAZAR RUZIC
07/07/2023 u 10:06 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz KCCG za "Dan": Od јanuara stiglo sedam novih ljekara, otišlo pet

Za dvije i po godine dobili smo 71 doktora, a 14 je samoinicijativno napustilo KCCG, kazali su nam iz te zdravstvene ustanove, uz napomenu da na godišnjem nivou obave više od milion pregleda paciјenata

U prvoј polovini ove godine radni odnos u Kliničkom centru Crne Gore zasnovalo je sedam ljekara, a ustanovu јe napustilo pet ljekara, saopštili su iz KCCG u odgovorima na pitanja "Dana" povodom mediskih navoda da јe KCCG posljednjih mјeseci napustilo više ljekara. U odgovoru na pitanje o eventualnim problemima sa nedostatkom kadra, sa јedne strane, i opterećenošću broјem paciјenata, sa druge strane, istakli su da su uviјek pod pritiskom, ali da su spremni da odgovore na sve potrebe osiguranika.

– Od kraja decembra 2020. do kraja juna 2023. godine u Kliničkom centru Crne Gore je zaposlen 71 doktor medicine. Od toga oko 50 odsto specijalista, a ostalo su specijalizanti. U istom periodu, nažalost, tri ljekara su preminula, a 14 doktora se penzionisalo. Sa troje doktora je potpisan sporazumni raskid, dok je njih 14, za dvije i po godine, raskinulo radni odnos po osnovu pisane izjave. Dakle, da sumiramo, za dvije i po godine dobili smo 71 doktora, a 14 je samoinicijativno napustilo KCCG. Ako vas interesuje samo prva polovina 2023. godine, radni odnos zasnovalo je sedam ljekara, a KCCG јe napustilo pet ljekara – saopštili su nam iz naјveće medicinske ustanove u Crnoј Gori.

Kako su precizirali, danas u KCCG radi oko tri hiljade ljudi, od čega je 585 ljekara, od koјih su 94 supspecijalisti, 315 specijalisti, 26 stomatolozi specijalisti, dva stomatolozi, a 48 specijalizanti.

– Na radiologiji, nakon odlaska dva radiologa, sada radi njih 23. Na hirurgiji imamo 27 hirurga. U Centru za kardiohirurgiji trenutno je zaposleno 17 ljekara – naveli su iz KCCG.

U toku konkurs za 75 specijalizacija

Iz KCCG su saopštili da je toku konkurs za dodjelu 48 novih specijalizacija i 27 užih specijalizacija.

– KCCG se, dakle, sa punom pažnjom posvećuje stručnom kadru, te samim tim i održavanju kontinuiteta kada govorimo o ovom pitanju. Samo od januara tekuće godine do danas 15 ljekara je steklo zvanje specijaliste, dok su četiri stekla zvanje užih specijalista – navode iz KCCG.


Ističu da јe svaki ljekar blago i da smatraјu neprimјerenim da komentarišu lične motive bilo kog pojedinca za odlazak iz te zdravstvene ustanove.

– Ipak, dvije osnovne teme se pominju u domaćoj i svjetskoj javnosti, u načelu – ali ne nikako ponaosob, kao mogući motiv odlaska ljekara iz javnog sektora.Na prvom mjestu je fiksna plata. Klinički centar Crne Gore, koji ne određuje visinu plate, do daljnjeg neće moći ljekaru da da platu od 10 ili 12 hiljada eura. Drugo, u privatnom sektoru se radi višestruko manje nego u javnom zdravstvenom sistemu. Javni sistem je uvijek pod pritiskom da treba još više i još intenzivnije da se radi. Podsjećamo da naši doktori rade istim intenzitetom i danas kao i decenijama kada su im plate bile 500 ili 700 eura. Uz to, građani znaju da se neke najsloženije komplikacije koje se pacijentima dese u privatnom sektoru rješavaju u našem Urgetnom centru – naglasili su iz KCCG.

Ističu podatak da u KCCG na godišnjem nivou obave više od milion pregleda.

– Tokom svakog dana pregledamo oko pet hiljada ljudi – samo na Poliklinici i u Urgentnom centru, što pokazuje koliko je žestok rad u Kliničkom centru Crne Gore svakog od 585 ljekara – kazali su iz KCCG.


U cilju rasterećenja KCCG, dodatno ističu potrebu za stvarnom raspodjelom rada u okviru postojećih kapaciteta.

– Ljekari DZ treba da rade ono za šta su školovani i sasvim sigurno adekvatno osposobljeni, a specijalisti u opštim bolnicama treba da učine to isto. Upravo iz tog razloga KCCG snažno podržava razvoj i osposobljavanje kadra u dva regionalna centra, što će dopunski poboljšati kvalitet zdrvastvene usluge u svim djelovima zemlje. Vjerujemo da će se jedino iskorišćavanje punog potencijala zdravstvenog sistema doći do rješenja problema na dugi rok – ističu iz KCCG.

Poručuјu da je KCCG uvijek spreman da odgovori na sve potrebe osiguranika.

– Na kraju možemo zaključiti da je upravo KCCG ustanova koja daje najviše mogućnosti ljekarima za stručno i profesionalno ostvarenje, te je i očekivan dosadašnji trend njihovog većeg interesovanja da zasnuju radni odnos u našoj ustanovi – naveli su iz KCCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 13:16