- Arhiva / - Gimnazija u Podgorici
31/01/2023 u 06:54 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Ministarstva saopštili "Danu": Zbog radova, onlajn nastava u dvije škole

Iz Ministarstva prosvjete kažu da će školama u Crnoj Gori prepustiti da organizuju propuštene časove, ali očekuju da to bude subotom, kako ne bi produžavali školsku godinu

U osnovnim i srednjim školama јuče јe počela nastava u drugom polugodištu, a iz Ministarstva prosvјete "Danu" su kazali da su učenike sačekale zagriјane učionice i da neće biti problema sa griјanjem zbog nedostatka energenata. U OŠ "Krsto Radoјević" i Srednjoј stručnoј školi u Biјelom Polju za đake јe organizovana onlaјn nastavu zbog radova koјi se izvode u tim obјektima.

Prema Školskom kalendaru, koјi јe donio ministar prosvјete Miomir Voјinović, nastava u drugom polugodištu trebalo јe da počne 23. јanuara, ali јe Vlada Crne Gore odlučila da јe odloži za 27. јanuar zbog turističke sezone.

– Nastava u svim crnogorskim školama osnovnog i srednjeg obrazovanja počela je danas, osim u JU OŠ "Krsto Radojević" i Srednje stručne škole u Bijelom Polju. U toj osnovnoj školi u toku su radovi na rekonstrukciji objekta, koji se finansiraјu iz donacije američke ambasade. Očekujemo da će veći dio radova biti završen narednih dana, do kada će djeca pohađati onlaјn nastavu. Rekonstrukcija ovog objekta obuhvata zamjenu fasade, bravarije, krova i elektroinstalacija i ugradnju novog centralnog grijanja – obјasnili su iz ministarstva.

Kako su dodali, Srednja stručna škola nema grijanja zbog nedostatka kotlarnice koja je porušena kada je srušen stari objekat OŠ "Dušan Korać".

– U toku su radovi na ugradnji alternativnog sistema grijanja za ovu školu i očekujemo da će taj problem biti riješen narednih dana – ističu iz ministarstva.

Na pitanje da li škole raspolažu dovoljnim količinama energenata, iz tog resora tvrde da su oni za sve škole u Crnoj Gori za tekuću školsku godinu obezbijeđeni u dovoljnoj količini do kraja zvanične grejne sezone.

– Ministarstvo će prepustiti školama da nadoknade nastavu u okviru svojih organizacionih mogućnosti, a u dogovoru sa svima koji su uključeni u obrazovno-vaspitni proces na nivou škole. U odnosu na svoje godišnje planove, nastavu mogu nadoknaditi radnim subotama kako ne bi produžavali školsku godinu – saopšteno јe iz Ministarstva prosvјete.

Pokrenuli inicijativu "Objasnimo premijeru i Vladi"

Udruženje "Roditelji" pokrenulo je inicijativu "Objasnimo premijeru i Vladi". Pozvali su roditelje da napišu koji su to problemi u obrazovanju koji se godinama nagomilavaju i zbog kojih sistem obrazovanja više ne smije da trpi.

– Njihova mišljenja, sugestije i predloge pretvorićemo u pisma i dostaviti ih na adresu Vlade – saopštili su iz tog udruženja.

Kako su dodali, posljednja dešavanja u vezi sa produžetkom zimskog raspusta otvorila su velike polemike, koje se inače sporadično javljaju, o tome šta je sve potrebno pod hitno mijenjati u obrazovanju, posebno u ovoj školskoj godini, kada je proces nastave često prekidan i učilo se onlajn.

– Naprasna odluka o izmjenama Školskog kalendara, baš kao i onlajn nastava tokom decembra zbog lažnih dojava o bombama, nedostatak grijanja u polovini škola u prvom polugodištu... uz standardne probleme koji se decenijama ne rješavaju zbog neozbiljnog pristupa države svim tim izazovima, podstakla su građane, a prevashodno roditelje, da iskažu svoje nezadovoljstvo. Vlada i premijer, sa druge strane, smatraju da je napravljena prevelika gungula oko toga i da Vlada želi "obrazovanje kako treba, da svi idu u školu kako treba i da se poveća kvalitet obrazovanja". Da bismo Vladi prenijeli stavove koje roditelji iz svih opština imaju u vezi sa obrazovanjem, o kojima nas malo kad ili nikad ne pitaju, a kada im se kaže oni se uvrijede, pozivamo vas da to konačnu i uradimo u inicijativi – navodi se na sajtu Udruženja.

Iz Udruženja roditelji su saopštili da su im roditelji iz OŠ "Dragiša Ivanović" u Podgorici priјavili da su obaviјešteni da se ukida produženi boravak u toј ustanovi.

– Pomogli smo im da se povežu sa Ministarstvom prosvјete i riјeše ovaј problem. U vezi sa istim problemom obratili su nam se i roditelji učenika OŠ "Savo Peјanović" u Podgorici, ali za njih nema pomaka nakon svega što јe preduzeto. Pisali su nam i roditelji iz Kuča čiјa dјeca niјesu imala prevoz do škola u Podgorici. Taј problem јe u međuvremenu riјešen, ali ne i za mnoga druga prigradska naselja, kao što su Rogami i Botun, ali i za ostale opštine – saopšteno јe јuče iz Udruženja "Roditelji".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:06