Предраг Бошковић / фото: Иван Петровић ИПЕ
29/05/2022 u 15:19 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из СДТ потврђено "Дану": Тужиоци извиђају како је Бошковић дијелио паре НВО

Бивше руководство Министарства одбране поднијело је Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против некадашњег министра Предрага Бошковића због, како пише у пријави, незаконите додјеле новчаних средстава невладиним организацијама од 2018. до 2020. године, без конкурса

Специјално државно тужилаштво (СДТ) покренуло је извиђај по кривичној пријави коју је Министарство одбране док је на њеном челу била Оливера Ињац, поднијело против некадашњег министра одбране Предрага Бошковића због подјеле средстава невладиним организација (НВО) од 2018. до 2020. године. То је "Дану" потврђено из тог тужилаштва.

– У наведеном предмету извиђаj је у току, а више информациjа и података ниjе могуће саопштити због заштите интереса поступка. Свим корисницима коjи преносе или преузимаjу обjављену информациjу о предметима у коjима су лица приjављена, осумњичена, окривљена или оптужена за кривична дjела Специjално државно тужилаштво указуjе на претпоставку невиности предвиђену Уставом Црне Горе и Закоником о кривичном поступку, коjа подразумиjева да се свако сматра невиним док се његова кривица не утврди правоснажном одлуком суда – саопштила је "Дану" специјални тужилац Сања Jовићевић.

Бивше руководство Министарства одбране поднијело је СДТ-у кривичну пријаву против некадашњег министра, актуелног посланика ДПС-а, Предрага Бошковића и Марка Дробњака због, како пише у пријави, незаконите додјеле новчаних средстава невладим организацијама од 2018. до 2020. године, без претходно расписаног конкурса, тврдећи да су додјелом средстава другим субјектима учинили кривично дјело злоупотреба службеног положаја.

– Као министар одбране, Предраг Бошковић је у периоду од 2018. до 2020. године са конта намијењеног за додјелу средстава НВО путем јавног конкурса незаконито додјељивао новчану помоћ другим субјектима и тиме оштетио буџет Министарства одбране за износ од преко 30.000 еура, а такође су средства додијељена и великом броју НВО без претходно спроведеног конкурса, чиме је оштетио буџет Министарства одбране у износу преко 100.000 еура – пише у кривичној пријави у коју је "Дан" имао увид, а због које је покренут извиђај.

Пријаву поднио и Беговић

Бивши в.д. директора Управе за спорт и младе Марко Беговић поднио је недавно Специjалном државном тужилаштву кривичну пријаву против Бошковића због расподjеле средстава из буџета Министарства одбране.

– Предраг Бошковић jе у периоду 2017–2020. године средства Министарства одбране планирана годишњим буџетом посредством буџетске резерве, ван оквира своjих овлашћења и дjелокруга рада Министарства одбране, континуирано, уз потпуни степен свиjести и воље, уз помоћ помагача из Министарства финансиjа и других лица, преусмjеравао на жиро-рачун двиjе спортске организациjе – ЖРК Будућност и КК Будућност. Оваj процес jе спровођен уз директни умишљаj, причињаваjући велику штету држави Црноj Гори, односно буџету, у продуженом траjању. Ради се о вриjедности штете од преко 10 милиона еура – пише у тој кривичној пријави.

Коментаришући ову пријаву, Бошковић је негирао ове наводе и казао да је током цијеле своје каријере све радио по закону и у складу са процедурама.

У пријави се даље наводи да је Дробњак, у то вријеме начелник Службе за финансијско пословање у Министарству одбране, током 2017. и 2018. године потписивао наредбе о исплати, што, по рјешењу о финансирању Министарства одбране, није смио, већ је био дужан да исте контролише.

- Супротно том и позитивним законским прописима, злоупотријебио је положај и незаконито додијељеним овлашћењима од стране тадашњег министра Бошковића директно оштетио буџет за преко 110.000 еура – предочено је у кривичној пријави.

Бошковић јуче није одговарао на питања која смо му послали на службени мејл Скупштине Црне Горе.

Министарство одбране је у петогодишњем периоду (од 2016. до 2020. године), када је на његовом челу био Предраг Бошковић, спортским организацијама и клубовима преусмјерило преко осам милиона еура, показују подаци који су "Дану" достављени из војног ресора, а које смо раније објавили.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 09:49