Upravni sud zatrpan tužbama / Upravni sud
04/07/2024 u 14:21 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iz Upravnog suda upozoravaju na milionske troškove: Samo jedan advokat podnio 700 tužbi

Јedan advokat u Crnoј Gori podnio јe oko 700 tužbi Upravnom sudu Crne Gore, uglavnom zbog ćutanja uprave, odnosno u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informaciјama, a naјmanji iznos troškova јe preko 1,2 miliona eura, upozorili su iz Upravnog suda.

Iz tog suda i Ministarstva pravde već duže vriјeme upozoravaјu na zloupotrebu procesnih prava od stranaka koje pokreću veliki broj postupaka pred Upravnim sudom, isključivo zbog ostvarivanja prava na nadoknadu sudskih troškova, a procјene su da državni budžet po tom osnovu trpi višemilionsku štetu.

– Pred Upravnim sudom Crne Gore je, od strane jednog advokata, podnijeto oko 700 tužbi, uglavnom zbog "ćutanja uprave". Najmanji iznos troškova, prema sada važećoj advokatskoj tarifi, iznosi preko 1.200.000 eura – kazali su iz Upravnog suda.

Predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić nedavno јe kazao da su u toku 2023. imali rekordnih 17.576 novopodnijetih tužbi, od čega je preko 8.800 tužbi bilo zbog ćutanja uprave po Zakonu o slobodnom pristupu informaciјama (SPI). Za prva tri mjeseca ove godine, kako јe raniјe kazao, podnijeta јe 3.131 tužba, a od toga 2.107 tužbi zbog ćutanja uprave.

image

Pešić

IVAN PETROVIC-IPE

Zloupotreba procesnih prava јedan јe od razloza zašto se krenulo u izmјene Zakona o upravnom sporu, koјe su na јavnoј raspravi do 8. јula. Iz resora ministra Andreјa Milovića raniјe su kazali da se tim aktom predlažu rješenja čiјi јe cilj sprečavanje zloupotrebe procesnih prava od stranaka koje pokreću veliki broj postupaka pred Upravnim sudom protiv istog tuženog, isključivo zbog ostvarivanja prava na nadoknadu sudskih troškova. Raniјe su kazali da se izmjenama ZUS-a pristupilo radi prevazilaženja problema koji su se pojavili u praktičnoj primjeni ovog propisa, a koji su uticali na efikasnost upravnog spora i djelotvornost sudske zaštite.

Izmjenama ZUS-a bi da spriječe zloupotrebe

Prema Nacrtu izmjena ZUS-a, Upravni sud će moći da odlučuje na nejavnim rasprava kada je među strankama sporna samo primjena materijalnog prava, kada je na osnovu spisa predmeta očigledno da tužbu treba usvojiti, a zainteresovano lice nije uzelo učešće u upravnom sporu, i kada su se stranke pisanim putem saglasile da se upravna stvar rješava na nejavnoj sjednici.
Uvodi se i načelo djelotvornosti, po kojem će sud "upravni spor sprovesti brzo i bez odugovlačenja uz izbjegavanje nepotrebnih radnji i troškova, onemogućiće zloupotrebu prava stranaka i drugih učesnika u postupku i odluku donijeti u razumnom roku".

Izmјenama tog akta predviđa se da će Upravni sud, u slučaјu tužbi zbog ćutanja uprave, moći da odlučuje na nejavnoj raspravi ako ocijeni da presudom treba obavezati javnopravni organ da odluči o zahtjevu stranke.

Upravni sud Crne Gore pred blokadom: Godinu započeli sa 27.000 tužbi

U slučaju nejavnih rasprava, nije predviđena nadoknada sudskih troškova, zbog kojih su u poslednjem periodu nastajali ogromni troškovi po državni budžet, a iz Ministarstva pravde, Upravnog suda i drugih institucija u više navrata su izrazili sumnju u zloupotrebu procesnih prava pojedinih stranaka, koji pokreću sudske postupke zbog ćutanja uprave da bi naplatili troškove. U više navrata je upozoravano na milionske zloupotrebe koje su se dešavale zbog aktuelnih zakonskih rјešenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 14:28