Predloženo povećanje studentskih stipendija i kredita / - MPNI
16/08/2024 u 17:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Jakšić Stojanović: Predloženo povećanje studentskih stipendija i kredita

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) je iniciralo Izmjene Zakona o visokom obrazovanju s ciljem povećanja, a ne smanjenja studentskih stipendija i kredita, kako se to pokušava predstaviti od strane pojedinih političkih aktera, kazala je ministarka Anđela Jakšić Stojanović.

- Tako je predlogom Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, koji je dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija, predviđeno da iznos studentske stipendije sa 225 eura bude povećan na 300 eura, dok će iznos studentskih kredita čiji je dosadašnji iznos bio u rasponu od 112 do 161 eura iznositi od 150 do 214 eura, za šta su sredstva predviđena rebalansom budžeta - kazala je ministarka.

Naime, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je uputilo Predlog Izmjena Zakona o visokom obrazovanju u sklopu izmjena seta zakona kojima bi se omogućila implementacija Programa ES2. Predložene izmjene su inicirane radi usaglašenosti Zakona o visokom obrazovanju s propisima kojima se reguliše minimalna zarada u Crnoj Gori, a čije uvećanje je predviđeno navedenim Programom.

- Predlažući zakonsko rješenje kojim će se visina naknade studentskih kredita i stipendija određivati Odlukom Vlade Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore imaju prosperitetno razmišljanje koje ima za cilj da omogući jednostavniju izmjenu visine naknade studentskih kredita i stipendija, samo i isključivo u cilju njihovog uvećanja, a nikako umanjenja.

Sigurni smo da će ova mjera, u kombinaciji s naknadom za stručno osposobljavanje, koja je povećana sa 450 na 600 eura mjesečno i minimalnom zaradom za visokoškolce za koju je planirano povećanje sa 450 na 800 eura, omogućiti stvaranje mnogo boljeg ambijenta za naše mlade ljude koji su naš najvredniji resurs - kazala je Jakšić Stojanović.

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore predlaže pravedniju dodjelu studentskih kredita i stipendija

Kako je istakla, na ovaj način Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada Crne Gore nastavljaju da sprovode set mjera koje se odnose na unapređenje položaja mladih ljudi u našem društvu, u kontinuitetu ih podstičući i motivišući i kreirajući mnogo bolje uslove za njihov život i rad, jer upravo ti mladi ljudi, današnji studenti, predstavljaju ključni resurs daljeg razvoja Crne Gore kao prve naredne članice EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 17:37