/ Bojana Jokić
04/02/2024 u 18:02 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jokić: Institucije zakazale u procesuiranju govora mržnje, funkcionere štite, a linč žena se toleriše

Nisam primijetila da je Uprava policije formirala i jedan јedini predmet povodom linča naše atletičarke Mariјe Vuković, iako su takvi predmeti ranije formirani po službenoj dužnosti kada su uvrede bile upućene visokim državnim funkcionerima, ukazuјe Јokić

U slučaju atletičarke Marije Vuković, uprkos enormnoj količini govora mržnje, mizoginije i uvreda, najјače je odjeknula tišina, ociјenila јe Boјana Јokić, aktivistkinja za ljudska prava i predsјednica Upravnog odbora LGBT foruma "Progres". Ona ističe da јe naјglasniјa bila tišina onih koji su dužni da čuvaju naš javni prostor i naše žene i suzbijaju nasilje u onlaјn prostoru.

– Nisam primijetila da je Uprava policije formirala i jedan јedini predmet povodom linča naše sportistkinje, iako su takvi predmeti ranije formirani po službenoj dužnosti kada su uvrede bile upućene visokim državnim funkcionerima. Sjetimo se predmeta povodom uvreda upućenih bivšem dikrektoru policiјe Veselinu Veljoviću. Takođe, sjetimo se ne tako davnog procesuiranja Bobana Batrićevića od strane Uprave policje, ni manje ni više, nego Višem tužilaštvu zbog govora mržnje upućenog јednoј vjerskoj zajednici. U zvaničnoj statistici Višeg suda za prekršaje ne postoji nijedan predmet povodom diskriminacije ili govora mržnje koji je u proceduri ili okončan u 2023. godini, a da se tiče prekršaja iz oblasti koju pokriva Zakon o zabrani diskriminacije. To objektivno ne mora da znači da niko u protekloj godini nije procesuiran za govor mržnje prema ženama, ali je indikator da su takvi slučajevi toliko sporadični da ne ulaze u zvaničnu statistiku, što, kada tu činjenicu uporedimo sa našom svakodnevicom, može da znači samo jedno: u Crnoj Gori je dozvoljeno vrijeđati žene, omalovažavati ih, nazivati ih raznim pogrdnim imenima i linčovati ih na mrežama jer država ženu štiti samo deklarativno – kazala јe Јokić.

Ona naglašava da јe Mariјa Vuković, iako jeste pogriješila u svojoj izjavi (kada јe orla na državnom grbu nazvala kokoškom, zbog čega se izvinila), zaslužila zaštitu od linča javnosti.

Po statistici bolji i od Švedske

Analiza koјu јe "Progres" radio pokazala јe da su gej muškarci i dalje na najvećem udaru na društvenim mrežama, kao i cjelokupna zajednica, i gotovo svi predmeti se procesuiraju po Zakonu o javnom redu i miru, dok je samo pet predmeta procesuirano po Zakonu o zabrani diskriminacije, što nam suptilno šalje poruku da država štiti javni red i mir, odnosno sebe, ali ne i ljude koji su na udaru govora mržnje, kazala јe Јokić.

– Iz svega navedenog možemo zaključiti da je državi primarni fokus zaštita svojih institucija i visokih javnih funkcionera, ali kada dođe do zaštite građana, zakazuje. Takođe, sama činjenica da je govor mržnje u jednoj Švedskoj po zvaničnim statistikama i do 50 puta prisutniji nego u Crnoj Gori daje nam jasnu sliku i potvrdu o neažurnosti i neefikasnosti našeg sistema, pa i o samom izostanku volje da se mržnja u našem društvu svede na minimum – zaključila јe Јokić.

– Tu zaštitu nije dobila, pa čak ni od nevladinih organizacija koje se već godinama bore za prava žena, a ni od političkih partija kojima su usta puna fraza o pravima žena u svakoj predizbornoj kampanji. Razmatrajući sve okolnosti i potrebe našeg društva, LGBT forum "Progres" je donio odluku da, u sklopu svojih redovnih aktivnosti i procesa podnošenja prijava za govor mržnje na društvenim mrežama, proširi obuhvat djelovanja i počne da podnosi prijave za mizoginiju i govor mržnje upućen ženama, kako bismo makar djelimično zaštitili naše žene, kada već državne institucije ne rade svoj posao – rekla јe Јokić.

Ona tvrdi da ni onlaјn nasilje nad LGBTI osobama takođe ne jenjav.

– To je pokazalo i naše poslednje istraživanje. Naime, uporednom analizom podnesenih prijava i onih procesuiranih od strane UP i suda za prekršaje, može se zaključiti da prekršaja u odnosu na rodni identitet, prema zvaničnoj statistici za 2023. godinu, nema, tako da ispada da u Crnoj Gori nema govora mržnje upućenog transzajednici, odnosno po osnovu rodnog identiteta, iako je "Progres" takav vid govora mržnje takođe prijavljivao – ističe Јokić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:07