/ foto: lazar ružić
27/11/2023 u 08:30 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković: Raspisan javni poziv za 13 opština na osnovu kojeg će dobiti po snjegočistača

Kako kaže, nacionalna sredstva, agrobudžet od 44 miliona, i oko 28 miliona iz međunarodne zajednice, prvenstveno IPA programa od EU, u najvećoj mjeri su utrošena

Ministar  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da će na predstojećem popisu biti popisana i stable maslina u Crnoj Gori. Joković je najavio veći agrobudžet za narednu godinu, preko 50 miliona eura, zatim desetine miliona iz međunarodnih fondova, ali ministra brine hoće li biti dovoljno poljoprivrednika u Crnoj Gori koji će aplicirati za ta sredstva. Prvi čovjek poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imao je poruku i za potrošače - kupujte domaće time investirate u Crnu Goru, i to je patritizam.

- Prošle godine  imali smo u evidenciji  450.000 maslina. Obradovao me podatak da je ove  godine zasađeno 20.000 mladih zasada. Želja mi je da zasadimo nove masline  i na kraju mog mandata Crna Gora ima na svakog stanovnika minimlano  po jedno stablo masline, koje je simbol dugovječnosti, okupljanja, istorije, sreće,  mnogo čega. Vlada i ministarsvo će učiniti sve što  je u našoj moći da se revitalizuju stari maslinjaci, da se zasade novi koji će služiti mladim generacijama. Treba unaprijeđivati tehnologiju,  primjenjivati agro tehničke mjere, unaprijeđivati pakovanja i etikete, promovisati. Maslinari treba da se ujedinjuju jer “usitenjeni” nećemo biti konkurentni, niti možemo jedan trgovinski lanac snabdijevati. Vrata ministarstva  su za sve maslinare otvorena, kazao je za Primorski portal ministar  Joković nakon otvaranja 21. Maslinijade u Starom Baru.

Kako kaže, nacionalna sredstva, agrobudžet  od 44 miliona, i oko 28 miliona iz  međunarodne zajednice, prvenstveno IPA programa od EU, u najvećoj mjeri  su utrošena.

-  Što se tiče nacionalnih sredstava, ona su sva potrošena - subvencije, nagrade, ulaganje u ruralnu infrastrukturu, naknade poljoprivrednim gazdinstvima… Raspisali smo Javni poziv za 13 opština na sjeveru, na osnovu kojeg će svaka opština dobiti po jednog snjegočistača. Ovih dana se taj proces privodi kraju. Naravno da ćemo ih isporučiti. Sve što je Ministarstvo poljoprivrede obećalo, ispunilo je - kaže ministar.

Joković dodaje da će ministarstvo poljoprivrede za sledeću godinu  tražiti značajno više sredstava, nešto preko 50 miliona eura.

- Imamo potpisan ugovor za IPA program, za naredni period 2023 – 2027 na 63 miliona eura. Imamo oko 30 miliona eura od Svjetske organizacije za hranu, tako da više se bojim da u Crnoj Gori neće biti onih koji će aplicirati i potruditi se  da privučemo ta sredstva, nego što se plašim da neće biti sredstava za poljoprivredu - ističe Joković naglašavajući da ga jako raduje  program  uvoza steonih junica.

- Prošle godine smo imali 650, ove godine oko 600. Pokazalo se da je otkup mlijeka porastao i ne samo to, stvara se dobra genetika, tako da će visokogenetska grla koja služe za mliječnu proizvodnju – napredovati. Poljoprivreda je ove godine bila zadovoljavajuća, osim kada je u pitanju voćarstvo. Sjever Crne Gore apsolutno ništa od voća nije imao. Vidim da je prepolovljen rod maslina, citrusi su na zadovoljavajućem nivou, ali su cijene usjeva bile zadovoljavajuće, te nije bilo žalbi poljoprivrednih proizvođača. Poljoprivreda uvijek ima problema, ali tu smo da sve što dođe na dnevni red, da što prije riješimo. Živio sam od poljoprivrede, radio na selu, uvijek na bilo koji poziv odmah intervenišem. Ono što svima uvijek poručujem je - pijte naše mlijeko, jedite naše sireve, pijte naše vino, konzumirajte naše maslinovo ulje… Time investirate u Crnu Goru i to je patriotizam, zaključio je Joković.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:15