Marko Carević / foto: opština budva
11/09/2024 u 07:42 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Još traјu postupci protiv Carevića: Odluka o uzurpaciji državne imovine do kraja godine

Dokazni postupak u predmetu koji se pred kotorskim Osnovnim sudom vodi protiv Marka i Milana Carevića i njihove porodične firme Carinvest zbog uzurpacije zemljišta je pri kraju i njegovo okončanje se može očekivati do kraja godine, kazali su za "Dan" iz tog suda.

U parničnom postupku koji se vodi po tužbi Carevićeve firme Carinvest protiv države Crne Gore, kako nam je saopšteno iz kotorskog suda, određen je tim vještaka građevinske struke koji radi na izradi nalaza. 

Poslednji pretres u krivičnom postupku koji se vodi protiv Carevića bio je zakazan za 5. septembar.

– Po navodima postupajućeg sudije, dokazni postupak je pri kraju, te se okončanje istog može očekivati do kraja ove godine – kazali su "Danu" iz Osnovnog suda u Kotoru.

Iz suda navode da je sudija Narcisa – Maja Bošković zadužena za predmet koji se po tužbi Carinvesta vodi protiv države Crne Gore. Kazali su da je naredno ročište u ovom slučaju zakazano za 16. septembar.

– Kako se radi o kompleksnom predmetu, postupajući sudija je odredila tim vještaka građevinske struke radi izrade nalaza – navode iz kotorskog suda.

Carevićeva firma ima pet stanova, sedam poslovnih prostora, 50 vozila...

Firma Carinvest tužila je državu Crnu Goru, od koje traži da joj prizna pravo svojine nad preko pola miliona metara kvadratnih državnog zemljišta na Krimovici, a na kojem se nalazi 14 objekata, ukupne površine preko 5.000 kvadrata, koje je ta kompanija bespravno izgradila, tražeći da se pred kotorskim Osnovnim sudom utvrdi pravo svojine.

Kotorsko Osnovno državno tužilaštvo tu kompaniju i njene predstavnike krivično goni zbog gradnje samo jednog objekta od 600 kvadrata i bespravnog zauzimanja zemljišta. Za ostale objekte podnijeti su zahtjevi za legalizaciju, zbog čega je uklanjanje tih objekata obustavljeno. Kotorsko tužilaštvo je optužni predlog protiv Carevića i njihove firme podnijelo 30. avgusta 2022. godine. "Danu" je ranije iz kotorskog tužilaštva saopšteno da su Carevići optuženi zbog krivičnog djela protivpravno zauzimanje zemljišta i krivičnog djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje, kao i zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:46