Ђукановић и патријарх Павле / - Архива
02/09/2021 u 12:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(Документи) Ђукановић: Мој став о Митрополији исказујем тако што присуствујем литургијама које служи митрополит Амфилохије

- Познат је и мој однос према Српској православној цркви, Митрополији црногорско - приморској и уваженом митрополиту, што сам изражавао и мојим присуством литургијама које он лично служи, као и у другим приликама - написао је Ђукановић патријарху Павлу

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је 1998. године (и тада је био предсједник), у свом писму патријарху Српске православне цркве Павлу, каже да, са патријархом, до краја дијели мишљење о значају Митрополије црногорско - приморске за Црну Гору, и о њеној улози кроз историју у борби за слободу црногорског, српског и осталих балканских народа.

До преписке, која је сада врло актуелна, је дошло поводом устоличења Мираша Дедеића за митрополита непризнате Црногорске православне цркве.

image

Ђукановићево писмо из 1998.

- Принтскрин

- Што се тиче конкретног повода вашег обраћања, најодговорнији представници власти у Црној Гори, укључујући и оне који су ресорно задужени за ова питања, више пута су, у континуитету, јавно саопштили званичне ставове, вама, као и свим црквеним великодостојницима, познат је и мој однос  према Српској православној цркви, Митрополији црногорско - приморској и уваженом митрополиту, што сам изражавао и мојим присуством литургијама које он лично служи, као и у другим приликама - написао је Ђукановић, одвговарајући на писмо патријатха Павла.

Он патријарха подсјећа да је свој став о догађају који је предмет размјене писама исзнио у интервјуу за НИН.

- Остајем при оцјени да се ту ради више о политичком него о вјерском питању, и да из свега не треба извлачити далекосежне закључке, а посебно не треба доводити у питае однос државних органа Црне Горе према Митрополији црногорско - приморској, према којој се као и према митрополиту односимо са уважавањем. Желим да вас увјерим ваша светлости у изразе мог особитог уважавања и према вама лично, са надом у наше добре односе међусобног повјерења и пријатељства - закључио је Ђукановић.

Предсједник Црне Гореб Мило Ђукановић је послао писмо патријарху Павлу 25.11.1998. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:06