foto: snp / - FOTO: SNP
24/09/2024 u 10:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kaluđerović: Jedna godina nije dovoljna, dajmo bebama više vremena

Poslanica Socijalističke narodne partije Crne Gore, Slađana Kaluđerović upriličila je u Podgorici prezentaciju Predloga izmjena i dopuna Zakona o radu, kojim se produžava roditeljsko odsustvo i omogućava fleksibilno korišćenje istog.

Panel na kojem su predstavljeni benefiti ovih zakonskih izmjena, okupio je nastavnike, advokate, predstavnike državnih institucija i nevladinog sektora, aktiviste, kao i druga zainteresovana lica.

- Svaka beba i svako dijete zaslužuju i ljubav i pažnju i brigu, bez obzira da li su mu roditelji poslodavci ili zaposleni i bez obzira na socijalni, ekonomski ili bilo koji drugi status roditelja.Prvom izmjenom se produžava vrijeme trajanja roditeljskog odsustva sa 12 na 18 mjeseci što omogućava roditeljima da budu prisustni tokom ključnih trenutaka u ranom uzrastu djeteta. Druga izmjena omogućava roditeljima veću fleksibilnost u korišćenju roditeljskog odsustva jer dodatnih 180 dana mogu iskoristiti u cjelini ili u djelovima do navršene pete godine života djeteta- objasnila je Kaluđerović.  

Kaluđerović predložila da roditeljsko odsustvo traje 18 mjeseci: "Ovo je investicija u budućnost"

Učesnici su naglasili da bi se usvajanjem ovih zakonskih izmjena olakšala briga o maloljetnoj djeci, što doprinosi jačanju porodičnih vrijednosti.

Tokom diskusije su se razvile ideje za nove inicijative, kao i sugestije za sam proces sprovođenja zakonskih izmjena koje se tiču roditeljskog odsustva.    

Poslanica Kaluđerović je naglasila da je ovo pitanje svih sadašnjih i budućih majki i očeva; baka i deka; tetki, ujaka, stričeva i svih odgovornih pojedinaca koji žele zdravo okruženje i zadovoljnije društvo.

Na kraju panela Kaluđerović je poručila: "Ovo je investicija u budućnost naše zemlje jer srećna i dobro vaspitana djeca postaju odgovorni i vrijedni članovi zajednice."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 10:54