SLAĐANA KALUĐEROVIĆ / - FOTO: SNP
25/06/2024 u 11:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kaluđerović predložila izmjene Zakona o radu - produženje roditeljskog odsustva za šest mjeseci

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović, predložila je značajne izmjene Zakona o radu koje će omogućiti roditeljima da provedu više vremena sa svojom djecom u najranijim i najvažnijim godinama njihovog života

- Ove izmjene predviđaju produženje roditeljskog odsustva za dodatnih 180 dana, koji se mogu koristiti do pete godine života djeteta, uz fleksibilne opcije korišćenja odsustva - dodaje se u saopštenju.

Objašnjava šta roditelji i djeca dobijaju ovim izmjenama.

- Prvo i najvažnije, roditelji dobijaju priliku da provedu dodatno vrijeme sa svojom djecom, čime se direktno podržava bolje odrastanje, vaspitanje i emocionalni razvoj djeteta. Produženje roditeljskog odsustva znači da će roditelji imati mogućnost da budu prisutni tokom ključnih trenutaka u ranim godinama djeteta, pružajući im neophodnu ljubav, pažnju i podršku.

Drugo, ove izmjene omogućavaju roditeljima veću fleksibilnost u načinu korišćenja roditeljskog odsustva. Nakon prvih 365 dana garantovanog odsustva, dodatnih 180 dana odsustva mogu se koristiti u cjelini ili u djelovima, do pete godine života deteta. Ako roditelj koristi odsustvo u djelovima, može to činiti najviše dva puta godišnje, svaki put u trajanju od najmanje 20 dana. Ova fleksibilnost omogućava roditeljima da prilagode odsustvo svojim potrebama i potrebama svoje djece.

Navodi i zašto su ove izmjene važne.

Kaluđerović je u svom predlogu istakla da ove izmjene nisu samo pitanje radnih prava, već su pitanje socijalne pravde i podrške porodicama, čime doprinosimo stvaranju zdravijeg i srećnijeg društva.

Ona je dodala da su ove izmjene važne i za jačanje porodice kao temelja društva. "Kada omogućimo roditeljima da provedu više vremena sa svojom djecom, mi zapravo jačamo veze unutar porodice i doprinosimo stabilnosti i zdravlju našeg društva. Ovo je investicija u budućnost naše zemlje, jer srećna i dobro vaspitana djeca postaju odgovorni i vrijedni članovi zajednice - rekla je Kaluđerović.

Poslanici SNP predstavili zakonske inicijative za zaštitu radnika

- Pozivam sve kolege poslanike da podrže ove izmjene, jer one predstavljaju korak ka pravednijem društvu u kojem su porodica i djeca na prvom mjestu. Takođe, apelujem na poslodavce da prepoznaju važnost ovih izmjena i da podrže svoje zaposlene u korišćenju roditeljskog odsustva - rekla je Kaluđerović.

Ona je naglasila da je podrška zajednice i poslodavaca ključna za uspješnu implementaciju ovih izmjena.

- Zajedno možemo stvoriti okruženje u kojem će roditelji imati mogućnost da provedu kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, bez straha od gubitka posla ili finansijskih teškoća. Ovo je investicija u našu budućnost, jer srećne porodice znače jaču i stabilniju Crnu Goru -  zaključila je Kaluđerović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 11:37