Neboјša Kavarić / foto: Srđan Boljević, Dan
26/08/2024 u 10:12 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kavarić: Cijelo društvo odgovorno za epidemiju morbila

Epidemija morbila (malih boginja) u Crnoj Gori je negativan događaj od nacionalnog značaja i nadam se da je to svima u Crnoj Gori dovoljno jasno. Sve se događa nakon dugog niza godina u kojima pojave morbila, osim sporadične, nije bilo, ukazuјe u razgovoru za "Dan" predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju, prof. dr Neboјša Kavarić.

– Prema podacima Instituta za јavno zdravlje, broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori tokom poslednjih pet mjeseci porastao јe na 19, od kojih su, samo u prethodnoj sedmici, registrovana tri nova slučaja obolijevanja, od kojih su dva u Podgorici i oba su epidemiološki povezana sa jednim od prethodno registrovanih slučajeva u ovoj opštini.

Time su, posliјe Budve, ispunjeni kriterijumi za prijavu epidemije morbila i u Podgorici. Može se očekivati da se trend širenja nastavi, posebno u susret početku nove školske godine, a i početku nove sezone boravka u vrtićima – upozorava Kavarić.

I odrasli mogu da obole i da šire bolest

Upitan mogu li odrasli da obole i koliko to može ugroziti njihovo zdravlje, Kavarić ističe da mogu i posebno ukoliko nisu preležali morbile i ukoliko su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani.
– Bolest kod odraslih ima nešto lakši tok i prognozu, ali mogućnost komplikacija postoji i kod njih. Posebno je značajna uloga odraslih oboljelih u širenju virusa morbila, a time i epidemije, sa razloga blažih simptoma koji dovode do neprepoznavanja bolesti na vrijeme, tako da se lanac prenosa preko njih širi dalje. Napominjemo da je među 19 slučajeva morbila u Crnoj Gori i 4 odraslih koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani.
Na kraju, ne manje značajno od svega što smo pomenuli jeste i činjenica da među ukupnim brojem oboljelih u Crnoj Gori nema vakcinisanih, što dovoljno govori o značaju i potrebi vakcinacije protiv morbila. Nadam se da će i taj podatak doprinijeti motivaciji roditelja da se pridržavaju preporuka Instituta i da što prije zaštite svoju djecu vakcinom odlaskom u najbliži Dom zdravlja – zaključuje Kavarić.

Upitan da li јe zdravstveni sistem zakazao, Kavarić ističe da јe više puta ponovio da kada dođe do epidemije morbila, za očuvanje zdravlja djece najmanje je bitno ko je faktički kriv.

– Suštinska odgovornost je druga stvar i smatram da јe cjelokupna društvena zajednica od vrha do baze, po dubini i širini, odgovorna. Popularizaciju očuvanja dječijeg zdravlja kao da nema ko da čuje. O promociji imunizacije i da ne govorimo. Pedijatri i epidemiolozi ne mogu i ne treba da budu jedini ili usamljeni u svojoj borbi za vakcinaciju i očuvanje dječijeg zdravlja. Moraju svi, ali bukvalno svi. Sve javne ličnosti i svi odgovorni u državi. Mali i veliki. "Dan" i mediji moraju biti svakodnevno ispunjeni apelima i pozivima na očuvanje dječijeg zdravlja i na vakcinaciju protiv morbila i svih drugih preventabilnih bolesti kod djece, smatra Kavarić.

Epidemija morbila i u Podgorici, registrovana tri nova slučaja

Dodaјe da Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore poziva roditelje da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije…).
– Potvrda za pohađanje predškolskih ustanova koju izdaju domovi zdravlja sada sadrži informaciju o vakcinalnom statusu koja se automatski generiše iz sistema, kao i precizan savjet/preporuku roditeljima. Svi roditelji djece koja nisu vakcinisana potrebnim brojem doza vakcine u skladu sa uzrastom, a koja imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su obavještenje i putem SMS-a – napominje Kavarić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:14