У Црној Гори први пут изведене најсложеније операције из области дјечије урологије / - фото: КЦГГ
05/06/2022 u 17:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КЦЦГ: У Црној Гори први пут изведене најсложеније операције из области дјечије урологије

Двије такве операције изведене су на Одјељењу дјечије урологије Института за болести дјеце уз помоћ еминентног професора Имрана Муштака, наводе из КЦЦГ

Након што се Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ) сврстао међу десет установа Европе у којима се изводи мини инвазивна видео асистирана кардиохирургија која би у наредних годину требало да постане стандардна процедура, поносни смо што су у нашој установи први пут изведене најсложеније операције из области дјечије урологије – аугментације бешике, саопштено је из те здравствене установе.

То је, истичу из КЦЦГ, резултат сарадње Института за болести дјеце са Греат Ормонд Стреет Хоспитал болницом из Лондона, која траје четири године.

Двије такве операције, како су навели из КЦЦГ, изведене су на Одјељењу дјечије урологије Института за болести дјеце уз помоћ еминентног професора Имрана Муштака.

- Аугментација значи да смо мокраћну бешику увећали дијелом танког цријева, и то код два пацијента. Код првог пацијента, основни проблем је била комплексна урођена аномалија екстрофија-еписпадија комплекс, док је други пацијент дјечак рођен са валвулом задње уретре и кандидат је за трансплантацију бубрега, па је ова комплексна интервенција била неопходна у циљу адекватне припреме за будућу трансплантацију - поручила је начелница Одјељења за дјечију урологију др Ирена Марић, дјечији хирург-уролог.

Један пацијент је осигураник Фонда за здравствено осигурање Црне Горе, а други је странац.

- То значи да смо први пут имали пацијента који је дошао код нас на лијечење из државе региона - објаснила је др Марић.

Ово је, каже Марић, начин како се мијења систем, како се едукује и мотивише тим.

- Морамо направити отклон од традиционалног приступа да је увијек боље и квалитетније негдје другдје у региону. Зато овај тим обећава, овај тим може али и треба да ради у болници која ће бити у складу са стандардима модерне медицине, јер дјеца то заслужују - истакла је др Марић.

Претходно су, у сарадњи са професором Муштаком, урађене реконструкције врата бешике и Митрофаноф процедура, као и сложеније технике рјешавања најтежих форми хипоспадија.

- Екипе љекара, медицинских сестрара, инструметара и ансететичара ће се, у циљу даљег усавршавања, ускоро усавршавати у престижној лондонској дјечијој болници, Греат Ормонд Стреет Хоспитал - закључили су из КЦЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:16