Milan Knežević / - DNP
17/06/2024 u 19:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Knežević: Saopštiću svoja saznanja mitropolitu Joanikiju ako me pozove

Iskazujem nemjerljivo zadovoljstvo što se (ne)poznati autor iz Mitropolije ponovo oglasio, čak sam se bio i zabrinuo zašto kasni sa reagovanjem, naivno misleći da će prvo jevanđeljski kritikovati predsjednika Jakova Milatovića zbog njegove švajcarske čajanke sa Vjosom Osmani, naveo je predsjednik DNP-a, Milan Knežević u reagovanju.

- Naivno sam očekivao da je (ne)poznati autor makar mogao podsjetiti Jakova Milatovića da je mitropolit Amfilohije sahranjen uz grumene zemlje sa Kosova i Metohije i Jasenovca, dodao je Knežević, nakon što su ga iz MCP pozvali da "bude pažljiviji u optužbama i da dokaze protiv sveštenika dostavi nadležnim ogranima".

MCP: Knežević da bude pažljiviji u optužbama, dokaze protiv sveštenika da dostavi nadležnim ogranima

Kako je ocijenio, vjerovatno je (ne)poznati autor procijenio da bi to moglo da ugrozi IBAR, i da je najjeftinije udariti po onome koji nikad neće izdati SPC i njeno kanonsko jedinsvo. No očigledno je bilo neophodno da se prvo naprave konsultacije i dobije saglasnost iz Dizeldorfa, kako bi ova naša političko duhovna rasprava dobila nastavak.

- To što (ne)poznati autor živi u penthausu ispod Gorice, u najskupljoj zgradi u Podgorici, okružen Bemaks komšijama, ne znači da je sa te visine bliži Bogu i istini, u odnosu na nas mirjane koji na mnogo nižim spratovima bitišemo kao vjernici naše SPC. Ili možda na one monahe koji u skitovima i ćelijama ni ne znaju za ovu našu raspravu jer su posvećeni molitvi Gospodu. Pokušaću to, javnosti radi, da pojednostavim, kazao je Knežević.

Kako je naveo, da je on kojim slučajem zatražio od ondašnjeg episkopskog savjeta da činodejstvujem u hramu za Božić ili Vaskrs, vjerovatno bi me proglasili za sumasišavšeg i po kratkom postupku poslali u Dobrotu na psihjatrijsko vještačenje.

- Ali kad Gojko Perović dovede Zdravka Krivokapića na čelo naše liste, onda se to predstavlja kao da je Duh sveti sišao u njega. I još kad nam zaprijeti da će istog Krivokapića povući sa liste ako mu ne damo i naredna dva mjesta na poslaničkoj listi, onda je to valjda bogougodno djelovanje oplemenjivanja politike koje nećete naći ni u Bibliji, a ni u knjigama pustinjaka. A kad Daka Davidović, nosilac svih postojećih ordena i odlikovanja SPC, i ostali junaci nedavne SKAJ aplikacije, mitropolitu Amfilohiju jednog klasičnog i dokazanog prevaranta predstave kao trećeg sekretara američkog predstavništva u misiji OEBS- a u Beču, onda je to „duhovni“ podvig koji zaslužuje tropar. Posebno je hrišćanski i u skladu sa svakim slovom Jevanđelja što taj isti Simijanović izvrši uticaj na mitropolita i sastavi vladu bez DF –a, kako bi Skaj Stiv i ostali podvižnici iz aplikacije, mogli nesmetano da švercuju cigarete, rekao je Knežević.

I onda, dodaje, “ja bivam proglašen za jurodivog jer sam se suprostavio tome, a oni koji su to realizovali dobijaju poslove šverca cigareta, ordenje i kratkoročne freske.”

- A što se tiče rušenja kanonskog jedinstva SPC, dovoljno je poslušati govore jednog broja podgoričkih sveštenika koji su za vrijeme biblijskih litija javno govorili o tome da naša crkva nema centralu ni u Beogradu ni u Zagrebu, mada koliko se meni čini, naš patrijarh je u Beogradu, ili je možda za (ne)poznatog autora patrijarh u Dizeldorfu. Treba li da pominjem tekstove u kojima se veličaju odluke Kritskog sabora, promovišu velikodostojnici odmetnute ukrajinske pravoslavne crkve i po kuloarima kritikuje patrijarh Porfirije jer nas je pozvao da se na popisu izjasnimo kao Srbi, naveo je lider DNP-a.

Kako je istakao, jedino na Cetinju nije bilo nijedne litije, dok ih je čitava pravoslavna Vaseljena organizovala u znak podrške eparhijama SPC u Crnoj Gori.

- Ali tad su nam bile važnije „suze“ onih sa belvederskih guma koji su svim silama planirali da zaustave ustoličenje mitropolita Joanikija, i zbog kojih (ne)poznati autor u svom selu, u crkvi svojih predaka, nije smio da vrši službu. I kao što rekoh u prethodnom reagovanju, (ne)poznati autor nema problem sa mnom, već sa SKAJ- em, i kad pokušava da se sakrije iza blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija kao što je to redovno činio za vrijeme njegovog života,, zapljusne ga hladni talas SKAJ instrukcija, saopštio je Knežević.

Prema njegovim riječima, tako odbjegli Aleksandar Mrkić uči uhapšenog Iliju Vasovića kako da vodi razgovor sa Dakom Davidovićem najnagrađivanijim vjernikom od strane SPC: „kad god zapneš reci Đed je veliki gubitak za sve nas moramo njegovim putem.“

- E ovo je dokaz ko je manipulisao crkvom i mitropolitom Amfilohijem, i to zbog preuzimanja poslova šverca cigareta. I kako onda u očima (ne)poznatog autora, samo zato što misli da ima pravo na to, jer je svešetnik Mitropolije, ja postajem politički farisej, pošto sam se suprostavio zloupotrebi crkve. A što se tiče mojih saznanja oko kontakata jednog broja sveštenika sa herojima SKAJ aplikacije, ponavljam još jednom, sve ću ih prezentovati mitropolitu Joanikiju. Takođe sam spreman da mu prezentujem i saznanja koja se odnose na dešavanja u vrijeme njegovog ustoličenja u septembru 2021. godine, ali i fotografisanja i snimanja Cetinjskog manastira, manastira Dajbabe, o ANB sačekušama za lidere DF – a i mitropolita Amfilohija, ocijeio je Knežević.

A mogli bi da se vratimo i u 2015. i 2016. da ga upoznam kako sam na pravdi Boga završio u optužnici za državni udar.

- I ne bojim se istine, jer kako bi zapisano u Psalmu 23: „Gospod je pastir moj i ničega me neće lišiti. Na zelenoj paši pase me, na tihoj vodi odgaja me. Dušu moju oporavlja, vodi me stazama pravednim imena radi svog.“ Grlim (ne)poznatog autora i pozivam ga da se okane politike i posveti molitvi, makar i sa balkona pentahausa, ako mu dozvole Bemaks komšije. Hrisos voskrese, vaistiu vskrese, zaključio je Knežević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 12:59