/ - ФОТО: Агенција за заштиту животне средине
20/08/2021 u 15:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Контрола радова на ремедиjациjи на дионици Смоковац-Увач-Маташево ауто пута Бар-Бољаре

Поступак ремедиjациjе jе завршен само на првоj локациjи, док су радови на осталим локациjама у току.

У оквиру редовних активности Министарства екологиjе, просторног планирања и урбанизма и Агенциjе за заштиту животне средине, в.д. директора Агенциjе за заштиту животне средине др Милан Газдић, в.д. генералног директора Директората за екологиjу  Душан Бугарин, в.д. генералног директора Директората за инспекциjске послове Љубиша Конатар су обишли радове на дионици Смоковац-Увач-Маташево ауто пута Бар-Бољаре. Испред компаниjе ЦРБЦ био jе присутан генерални директор Hei Shiqiang са сарадницима. Циљ контроле био jе обилазак локациjа за коjе jе ЦРБЦ компаниjа добила сагласност на план ремедиjациjе од стране Агенциjе за заштиту животне средине.

image
- ФОТО: Агенција за заштиту животне средине

Поступци у коjима jе Агенциjа издала сагласности на достављене предлоге мjера ремедиjациjе су:

“Предлог мjера ремедиjациjе и програм праћења стања животне средине након спровођења мjера ремедиjациjе за локациjу коjа се налази у оквиру секциjе ИВ изградње аутопута Бар-Бољаре, дионица Смоковац-Увач-Маташево, Општина Колашин”

Покренут поступак 24.07.2017. - дата сагласност 29.12.2017.

“Предлог мjера ремедиjациjе и програм праћења стања животне средине након спровођења мjера ремедиjациjе корита риjеке Таре у зони моста Увач 4”

Покренут поступак 28.02.2020. - дата сагласност 20.11.2020.

“Предлог мjера ремедиjациjе и програм праћења стања животне средине након спровођења мjера ремедиjациjе корита риjеке Таре у зони мостова 26 и 27”

Покренут поступак 25. 07. 2019. – дата сагласност 20.11.2020.

“Предлог мjера ремедиjациjе и програм праћења стања животне средине након спровођења мjера ремедиjациjе корита риjеке Таре у зони моста Тара 2”

Покренут поступак 15.04.2021. – дата сагласност 02.08.2021.

Поступак ремедиjациjе jе завршен само на првоj локациjи, док су радови на осталим локациjама у току. Динамика радова на ремедиjациjи jе у зависности од типа мjере, поjедине мjере се реализуjу а постоjе мjере коjе не могу бити реализоване приjе завршетка свих радова на аутопуту. Краjњи рок за комплетирање свих мjера ремедиjациjе jе 2 године од завршетка радова на аутопуту, наводи се у саопштењу Агенције за заштиту животне средине.

Током контроле, чланови тима Агенциjе и Министарства, су констатовали одређене неправилности у току извођења радова на ремедиjациjи. На све ове неправилности jе скренута пажња извођачу радова. 

Чланови тима Министарства и Агенциjе у разговору са директором компаниjе ЦРБЦ и његовим сарадницима су нагласили да радови на ремедиjациjи мораjу бити спроведени у складу са планом и да се мораjу строго поштовати предложене мjере и рокови.

У циљу стриктног спровођења датих мjера ремедиjациjе и заштите риjеке Таре у наредном периоду ће бити поjачане активности инспекциjских служие.

Такође, договорен jе састанак коjи ће се одржати у току наредне недеље, на коме ће се формирати заjеднички мултидисциплинарни тим коjи ће радити на детаљноj анализи актуелних радова на ремедиjациjи. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:06