Kovač u Hagu / - MINISTARSTVO PRAVDE
22/04/2023 u 12:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač potpisao Hašku konvenciju o priznavanju stranih presuda u građanskim i privrednim stvarima

Crna Gora je prva država u regionu koja je potpisala pomenutu konvenciju, čime dodatno pokazuje posvećenost evropskim integracijama, ocijenio je generalni sekretar Haške konferencije za međunarodno privatno pravo

Ministar pravde Marko Kovač potpisao je u Hagu, u sjedištu Haške konferencije za međunarodno privatno pravo Hašku konvenciju o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim i privrednim stvarima.

- Potpisivanju konvencije su sa crnogorske strane prisustvovali Branimir Janjević, generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju u Ministarstvu pravde Crne Gore i Ljubomir Mišurović, otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore u Hagu. Nakon potpisivanja, primjerak Haške konvencije ministru pravde uručio je generalni sekretar Haške konferencije za međunarodno privatno pravo, Kristof Bernaskoni, koji je zahvalio Vladi Crne Gore i Ministarstvu pravde na prepoznavanju značaja Haške konferencije za međunarodno privatno pravo, te istakao da je Crna Gora prva država u regionu koja je potpisala pomenutu konvenciju, čime dodatno pokazuje posvećenost evropskim integracijama, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kovač je naglasio spremnost Crne Gore za nastavak saradnje i unapređivanje zakonodavnog okvira na polju međunarodne pravosudne saradnje u građanskim stvarima.

- Shodno Zakonu o međunarodnom privatnom pravu Crne Gore, crnogorski sudovi mogu priznavati građanske i privredne presude stranih sudova, dok će, do sada prilično ograničena mogućnost priznavanja i izvršenja građanskih i privrednih presuda crnogorskih sudova u inostranstvu biti znatno obogaćena uvođenjem ove konvencije u pravni sistem Crne Gore, a ista će biti na snazi od 1.septembra ove godine, i očekuje se da je ratifikuju sve članice EU, saopšteno je iz ministarstva.

U narednom periodu obaviće se zakonom propisane procedure ratifikacije konvencije, tokom kojih su ministar Kovač i generalni sekretar Bernaskoni dogovorili nastavak komunikacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:30