Akreditaciono tijelo Crne Gore / - FOTO: ATCG
06/12/2023 u 14:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Akreditaciono tijelo Crne Gore i Evropska kooperacija za akreditaciju potpisali sporazum: Olakšan pristup tržištu

Predsjednica Komiteta za multilateralni sporazum o priznavavanju jednakosti akreditacije EA, Marija Papaciku ocijenila je da je prihvatanje multilateralnog sporazuma, od velikog značaja za unutrašnje tržište u Evropi

Akreditaciono tijelo Crne Gore (ATCG) potpisalo je multilateralni sporazum sa Evropskom kooperacijom za akreditaciju (EA), kojim je potvrđeno da je ATCG  u ekvivaletnom položaju sa nacionalnim akreditacionim tijelima  država Evropske unije. 

Direktorka ATCG-a, Anita Krulanović poručila je da potpisivanje sporazuma predstavlja krunu dosadašnjeg rada tog tijela. 

- Ovaj Sporazum je potvrda da smo od samog osnivanja organizovano i strpljivo gradili i unapređivali sistem akreditacije u Crnoj Gori, u skladu sa najboljom evropskom i međunarodnom praksom - kazala je Krulanović. 

Ona je istakla da je ovaj sporazum važan, prije svega,  za Crnu Goru, kao lidera u regionu u procesu evropskih integracija.

- Gdje je Akreditaciono tijelo, u domenu svojih nadležnosti, dalo puni doprinos, naročito kroz poglavlje 1 – Sloboda kretanja robe, gdje se očekuje da sve nacionalne institucije infrastrukture kvaliteta, pa samim tim i Akreditaciono tijelo,  dostignu zahtjevani nivo operativnosti i kompetentnosti - kazala je Krulanović. 

Predsjednica Komiteta za multilateralni sporazum o priznavavanju jednakosti akreditacije EA, Marija Papaciku ocijenila je da je prihvatanje multilateralnog  sporazuma, od velikog značaja za unutrašnje tržište u Evropi.

- U pogledu olakšavanja prekograničnog poslovanja, kao i pokazivanja usaglašenosti sa evropskim zakonodavstvom za proizvode i usluge, čime se doprinosi zaštiti zdravlja, sigurnosti i životne sredine - istakla je Papaciku.

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je potpisivanjem EA MLA Sporazuma domaćim proizvođačima i pružaocima usluga sada olakšan pristup evropskom tržištu, čime su, kako je rekao, značajno uvećane mogućnosti i koristi za crnogorsku privredu.

- Jačanjem privrede i trgovine stvaraju se pretpostavke za dalji rast crnogorske ekonomije, budući prosperitet društva i bolji kvalitet života svih njenih građana -  poručio je Vuković.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i gosti iz regiona, među kojima i direktor Akreditacionog tijela Srbije, Dragan Pušara, koji je kazao da cijeni napore koje su kolege iz ATCG-a uložile u cilju potpisivanja ovog sporazuma.

- Ovaj sporazum nije samo formalnost. On predstavlja čvrstu vezu između naših akreditacionih tijela i svih akreditacionih tijela potpisnika ovog sporazuma i potvrđuje našu posvećenost zajedničkom cilju - unapređenju kvaliteta i bezbjednosti proizvoda i usluga. Primjena standarda u prvom trenutku možda izgleda nevažno za naše svakodnevne živote, ali i te kako ima uticaja na bezbjednost objekata u kojima živimo i radimo, zdravstvenu zaštitu koju primamo, kvalitet vazduha koji udišemo, proizvodnju hrane, tekstila, električnih uređaja, dakle na praktično sve  proizvode, procese i usluge koje dobijamo -rekao je Pušara.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predstavnica Delegacije EU u Podgorici, Malgorzata Skocinska, predsjednik UO Prof. dr Aleksandar Vujović, prvi predsjednik UO, Prof. dr Zdravko Krivokapić, predstavnici infrastrukture kvaliteta, članovi upravljačkih, savjetodavnih i stručnih tijela ATCG-a, kao i predstavnici akreditovanih tijela za ocjenjivanje usaglašenosti.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:49