Zoran Lakušić / IVAN PETROVIĆ IPE, DAN
14/04/2024 u 11:18 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lakušić: Nastavljena pljačka na obali Morače, institucije ne rade svoj posao

Pljačka na obali Morače јe nastavljena, a institucije ne rade svoj posao, saopštio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

Lakušić je naveo da јe veoma razočaran nedostatkom podrške i efikasnih institucija u borbi protiv pljačke prirodnih resursa, korupcije ili nepoštovanje zakona.

On јe istakao da јe tokom prošle godine "šljunkarska mafija" u dobrom dijelu zaustavljena odlučnom reakcijom Vlade, nadležnih državnih organa, nevladinog sektora i Regionalnog vodovoda, ali јe u poslednjih nekoliko mјeseci opet prisutna nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka.

Očuvati vodoizvorište Bolje sestre

Lakušić poručuje da je neophodno da se nastave mjere zaštite i očuvanja vodoizvorišta Bolje sestre.

Upozorava da ukoliko se nastavi nelagalna eksploatacija pijeska i šljunka i ukoliko se u potpunosti ne zabrani odlaganje otpada u koritu rijeke Morače, posebno u užoj - drugoj zoni sanitarne zaštite, to može uticati na smanjenje kvaliteta vode u vodoizvorištu, kao i do daljeg smanjenja njegove izdašnosti.

– Bitka za zaštitu prirode i borba protiv eko-kriminala uvijek su teške, ali je bitno istrajati i boriti se za ono u šta vjerujete. Potrebno je da se pritisak i javna svijest o ovim pitanjima i dalje održavaјu, kako bi se osiguralo da institucije budu odgovorne i djelotvorne. Nažalost, takve situacije u kojima se konfiskovana i zapečaćena oprema ponovo koristi i pljačka nastavlja mogu biti posledica nedostatka efikasnog sprovođenja zakona, korupcije ili nedovoljne volje vlasti da se suprotstavi kriminalnim aktivnostima. U mnogim slučajevima, uspostavljanje novih zakona može biti korak u pravom smjeru, ali njihova primjena i sprovođenje mogu biti složeni i zahtijevati vrijeme – rekao je Lakušić.

Lakušić za "Dan": Deset nelegalnih obјekata ugrožava Moraču

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 09:42