/ фото: Срђа Бољевић
10/12/2021 u 14:03 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

LGBTI особе се суочавале са изузетно високим степеном мржње

На почетку пандемије смо свједочили вишеструко повећаној потреби за пружањем сервиса подршке LGBTI особама, а она није била ништа мања ни током ове године, каже се у саопштењу

У Црној Гори LGBTI особе ове године суочавале су се са изузетно високим степеном мржње, насиља и дискриминације, саопштено је из LGBT Форум Прогреса.

Из те невладине организације су, поводом Међународног дана људских права, казали да је пандемија наставила да има вишеструко негативан утицај на животе свих у Црној Гори, а поготово на рањиве и маргинализоване заједнице, у које спадају и LGBTI особе.

- На почетку пандемије смо свједочили вишеструко повећаној потреби за пружањем сервиса подршке LGBTI особама, а она није била ништа мања ни током ове године- каже се у саопштењу.

Из LGBT Форум Прогреса рекли су да су у претходних 12 мјесеци пружили психолошку подршку за 186 корисника. Како су навели из те НВО, психијатријску подршку пружили су за 37 корисника, а социјалну подршку и савјетовање за 132. Они су казали да је LGBTIQ склониште, као кључни програм подршке LGBTI особама жртвама насиља, обезбиједило смјештај и заштиту за девет корисника у истом периоду.

- Поред поменутог утицаја пандемије, LGBTI особе у Црној Гори су се током ове године суочавале са изузетно високим степеном мржње, насиља и дискриминације- каже се у саопштењу.

Они су се, како се наводи, првенствено манифестовали као говор мржње на друштвеним мрежама и у јавном простору, али и кроз забрињавајући тренд раста насиља у породици и вршњачког насиља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:56