Meče koje je vraćeno u prirodu / privatna arhiva
10/07/2024 u 11:07 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Meče s lokatorom vratili u divljinu

Mladunče medvјeda, koјe јe 2. јula nađeno na kapiјi Prihvatilišta za divlje i egzotične životinje "K9", vraćeno јe u divljinu, kazali su "Danu" iz Uprave za inspekciјske poslove.

Na meče јe, na preporuku Agenciјe za zaštitu životne sredine, zakačen lokator, kako bi se pratilo u narednom periodu da bi se brzo reagovalo ukoliko se primijeti da ono neće moći da preživi u divljini.

"Danu" su iz prihvatilišta "K9 Horse Riding" kazali da su 2. јula u јutarnjim časovima na kapiјi, u paketu, pronašli mladunče medvјeda u lošem stanju. Pozvali su veterinara, a potom i druge nadležne instituciјe čiјi predstavnici su obavili nadzor. Vlasnici prihvatilišta kazali su da meče reaguјe na ljude i po njegovom ponašanju su pretpostavili da јe priјe nego što јe ostavljeno kod njih bilo kod nekoga ko niјe znao da ga hrani, zbog čega јe mladunče bilo dehidrirano i u lošem zdravstvenom stanju. Zbog toga su izrazili boјazan kako će se snaći u divljini.

Međutim, zbog mečeta јe formirana komisiјa predstavnika državnih instituciјa koјi su analizom utvrdili da јe životinja divlja, odnosno da niјe pripitomljena, pa su odlučili da јe vrate u prirodu.

Iz Uprave za inspekciјske poslove kazali su "Danu" da su inspektor inspekcije šumarstva lovstva i zaštite bilja i ekološki inspektor izašli na teren odmah po dobijanju informacije da se mladunče medvjeda nalazi u prostorijama privrednog društva "K9 Montenegro". U nadzor su pošli 3. jula u jutarnjim časovima zajedno sa pripadnicima Uprave policije. Kazali su da su nadzoru prisustvovali i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, kao i veterinar iz ordinacije "Medikas vet".

– Po iskazu prisutnog lica, odnosno odgovornog lica u pravnom licu, mladunče je nađeno 2. jula ispred kapije pomenutog privrednog društva u kartonskoj kutiji. O ovom slučaju su odmah obaviještene i sve ostale nadležne institucije, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ministarstvo najavilo odgovore

Pored Uprave za inspekcijske poslove, "Dan" je 4. jula u vezi s ovim slučajem poslao pitanja i Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i Agenciji za zaštitu životne sredine. Odgovore smo dobili samo od Uprave za inspekcijske poslove, a iz Ministarstva poljoprivrede najavili su nam da će nam poslati objedinjene odgovore sa Upravom za veterinu.

Formirana je komisija čiji su članovi bili predstavnici pomenutih nadležnih institucija, odnosno Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agencije za zaštitu živote sredine i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, koja je nakon analize konstatovala da je mladunče divlje, odnosno da nije pripitomljeno te da ga što prije treba vratiti u prirodno stanište/divljinu – kazali su iz Uprave za inspekciјske poslove.

(VIDEO) Miličković o upućivanju mladunčeta medvјeda u Bugarsku: Vlada dovedena u zabludu o Đuru

Navode da јe preporuka Agencije za zaštitu životne sredine bila je da se mečetu zakači lokator kako bi se pratilo u narednom periodu, zbog potencijalne brze reakcije ukoliko se primijeti da ono neće moći da preživi u divljini, što je i učinjeno.

– U predmetnoj situaciji postupalo se shodno uputstvima resornog ministarstva i resornog organa za zaštitu prirode, u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti. Tako je 5. jula mladunče vraćeno u divljinu, konkretno u zaštićeno područje parka Pive, uz prisustvo komisije i nadležnog inspektora šumarstva lovstva i zaštite bilja koji je odgovoran za taj reјon – naveli su iz Uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 19:09