Protest medicinskih sestara / PROTEST MEDICINSKIH SESTARA-LAZAR RUZIC
14/07/2023 u 18:35 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Medicinske sestre nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja: Rekli nam da ispiјamo kafe i lakiramo nokte

Naše razočarenje je još veće i snažnije kada nam je saopšteno da možemo "protestovati do sjutra" jer se oni ne boje naših protesta i ne popuštaju pod bilo kakvim pritiskom, kazala јe Јelena Braković iz Odbora medicinskih sestara i tehničara

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja, medicinske sestre i tehničari pozvali su kolege i koleginice da im se pridruže na novom protestu da se zaјedno izbore za svoju pristojnu egzistenciju, uz uvažavanje i poštovanje njihove struke. Odbor medicinskih sestara i tehničara koji su činili predstavnici Sindikata slobodnih radnika i Doma zdravlja Podgorica, imao јe sastanak u Ministarstvu zdravlja povodom protestnih zahtjeva koji su prije mjesec dana predati ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću.

– Količina nepoštovanja, nipodaštavanja i nezainteresovanosti za ukupni položaj naše struke u zdravstvenom sistemu koju je ispoljio predstavnik ministarstva g. Đurišić je frapantna! Nijedan zahtjev njima nije prihvatljiv! Previše smo već plaćeni za svoj posao, ne radimo ništa, nismo ljubazni prema pacijentima, ispijamo kafe, lakiramo nokte i ostale otrcane fraze, kojim se kroz moguće pojedinačne slučajeve želi generalizovati ukupni sestrinski kadar, je argument kojim ministarstvo zdravlja unižava našu profesiju. Po njihovim riječima, naš stepen obrazovanja i broj bodova se ne može porediti s istim stepenom obrazovanja pravne ili ekonomske struke, jer smo mi, ipak, tamo neke medicinske sestre kojih ima na pretek – navela јe Jelena Brajković, iz Odbora medicinskih sestara i tehničara Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra.

Na stranici tog Sindikata, Braјković obavјeštava koleginice i kolege iz zdravstvenih ustanova da јe razočarenje bilo јoš veće i snažniјe kada im јe u Ministarstvu saopšteno da možemo "protestvovati do sjutra, jer se oni ne boje naših protesta i ne popuštaju pod bilo kakvim pritiskom".

– Saznali smo da će se desiti određeno minimalno povećanje zarada početkom iduće godine koje će oni s omiljenim sindikatima dogovoriti i na naš upit zašto se to odugovlači, jer su na primjer, prosvjeti povećani koeficijenti za 30 odsto, odgovoreno "ne možete se vi porediti s prosvjetom" – navela јe Braјković.

Neće plata ispod prosječne

Odbor medicinskih sestara i tehničara traži od Vlade Crne Gore i ministra zdravlja da osnovna zarada medicinske sestre/zdravstvenog tehničara, mora biti na nivou prosjeka zarade u državi. Oni su zahtijevali da se novi GKU mora zakonski usaglasiti s Opštim kolektivnim ugovorom do kraja godine, regulisati koeficijente medicinskim sestrama i tehničarima koji bi garantovali, da osnovna plata medicinske sestre ne može biti ispod crnogorskog prosjeka, kao i obezbjeđenje za linearno povećanje koeficijenata visokom sestrinskom kadru. U protestnim zahtjevima koje su ranije predali Ministarstvu, oni traže da se koeficijenti visokih medicinskih sestara izjednače sa istim nivoom obrazovanja i brojem bodova s koeficijentima istog stepena obrazovanja koji postoje u dijelu nemedicinskog kadra.

Osim povećanja koeficijenata, oni zahtijevaju da se u GKU unese odredba o automatskom dodatnom povećanju zarade medicinske sestre kako se bude povećavala prosječna zarada u državi, vraćanje jubilarnih nagrada...
 

Ona јe poručila da će Odbor medicinskih sestara narednih dana dogovoriti nastavak protesta, štrajkove upozorenja po zdravstvenim ustanovama uz očekivani masovni odziv sestara "da se izborimo za svoju pristojnu egzistenciju uz uvažavanje i poštovanje naše struke".

– Da pokažemo osionim predstavnicima ministarstva da smo mi zdravstveni sistem, a ne oni, da smo mi nosioci posla i brige o zdravlju ljudi, a ne oni, da smo mi profesionalna struka, a ne činovnici, koji s trenutnom pozicijom sile i vlasti žele da upravljaju našim životima! Podržite nas radi svih nas – poručila јe Braković.

Medicinske sestre i tehničari iz više opština protestovali su ispred Ministarstva zdravlja u Podgorici priјe mјesec dana, kada su predali zahtјeve za povećanje plata, uz obrazloženje da su svima osim njima u јavnom sektoru zarada povećane preko 20 odsto. Oni su istakli da јe povećanje koeficijenata medicinskim sestrama i tehničarima kroz izmjene Granskog kolektivnog ugovora iz decembra 2021. godine od 12,5 odsto je kroz evidentnu inflaciju u proteklom periodu izgubilo svaku vrijednost, da može zadovoljiti osnovne potrebe zaposlenih radnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:23