ILUSTRACIJA / - FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE - RE POPULACIJA
01/10/2024 u 19:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Medijatori u socijalnoj inkluziji podrška djeci RE populacije

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je prepoznalo potrebe obrazovno-vaspitnog sistema koje se odnose na uključivanje većeg broja medijatora za socijalnu inkluziju.

Donijet je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o normatvima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe kojima se uređuje ova oblast.

Usvojenim izmjenama je predviđeno da jedan medijator u socijalnoj inkluziji pruža pomoć za 35 učenika RE populacije, umjesto za 70 kako je to dosadašnjim Pravilnikom bilo predviđeno.

- Medijatori u socijalnoj inkluziji su podrška djeci RE populacije  u cilju uključivanja u sistem obrazovanja, osiguranja kontinuiteta i smanjenja odustajanja od obrazovanja, kao i poboljšanja školskih i socijalnih postignuća. Takođe, medijatori su podrška pri  identifikaciji i podsticanju upisa romske  i egipćanske djece u obrazovni sistem.Oni promovišu značaj učenja i intenzivno sarađuju sa roditeljima i obrazovno-vaspitnim ustanovama- navode saopštenjem.

Uz dvostruko veći broj saradnika za socijalnu unkluziju u narednom periodu  biće  olakšan i rad na podizanju nivoa  školskih i socijalnih postignuća, čemu Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u kontinuitetu teži.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 19:27