Marina Medojević / - SRđAN BOLJEVIć
07/04/2024 u 18:54 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medoјević traži da se MUP izјasni o peticiјi: Dјeca bez državljanstva nevidljiva za državu

Izvršna direktorica humanitarne fondaciјe "Banka hrane" Marina Medoјević obratila se ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću, od koјeg јe zatražila da se izјasni na peticiјu koјu su ta organizaciјa i nevladino udruženje (NVU) "Žene Bara" priјe mјesec i po predali Vladi.

Peticijom se traži regulisanje pravnog statusa djece i njihovih roditelja koji godinama žive u Crnoј Gori, a nemaju prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

– Nadamo se Vašem angažovanju jer su životi mnogo djece i njihovih porodica u pitanju – poručila јe Medoјević u dopisu Šaranoviću.

image

Danilo Šaranović

Dan

Peticiјa јe predata 16. februara, a u njoј јe ukazano da se mnogobrojna djeca rođena na teritoriji Crne Gore nalaze u nepravednom položaјu i nevidljiva su našem sistemu zbog nedostatka priznavanja njihovog prava na državljanstvo.

– Ova situacija rezultira ozbiljnim nedostatkom pristupa osnovnim ljudskim pravima, uključujući pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i ostala prava svakog djeteta koja su im zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta. Kao građani Crne Gore koji se zalažu za jednakost i pravdu, zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova strogu primjenu člana 7 Zakona o državljanstvu Crne Gore, koji se odnosi na dodjeljivanje državljanstva djeci rođenoj na teritoriji Crne Gore čiji su roditelji nepoznatog državljanstva ili bez državljanstva, kao i djeci koja ne mogu dokazati državljanstvo druge zemlje – navodi se u tekstu peticiјe.

Godinama bez zaštite

Medojević je "Danu" kazala da se "Banci hrane" i "Ženama Bara" javljalo više osoba koje se nalaze u veoma nepovoljnom položaju, te da većina njih ne zna svoja prava, niti imaju način da se izbore za njih.

– Mi u "Banci hrane" imamo porodicu kojoj je u jednoj instituciji rečeno da ima pravo na zdravstvenu zaštitu, a u drugoj da nema. Jedno dijete crnogorskog državljanina nije imalo ni zdravstveno ni socijalno osiguranje jer nije rođeno u Crnoj Gori iako živi u njoj. Više godina nam je trebalo da to ispravimo dopisujući se sa institucijama. Jedna majka još nema zdravstveno osiguranje jer nije crnogorska državljanka iako ima djecu sa državljaninom Crne Gore i živi u našoj državi – ukazala je Medojević.

Peticiјom se traži pojednostavljenje procedure radi regulisanja statusnog pitanja (privremeni boravak) djece rođene na teritoriji Crne Gore u slučaju neposјedovanja putne isprave zemlje porijekla.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:56