/ - FOTO: UNSPLASH - MAXIME GUY DESIGNUS LIBAN, ILUSTRACIJA
03/10/2024 u 17:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Među povrijeđenima u Libanu nema crnogorskih državljana

Prema trenutno dostupnim informacijama, nema povrijeđenih crnogorskih državljana u napadima Izraela u Libanu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz Ministarstva su Portalu RTCG kazali da se konzulu javilo troje ljudi koji su već napustili državu.

- Prema trenutno dostupnim informacijama, nema povrijeđenih crnogorskih državljana. Za sada se troje javilo našem počasnom konzulu u Libanu i napustili su već državu - navodi se u saopštenju.

Od početka rata u Gazi, nakon 7. oktobra 2023. i napada Hamasa, kojeg su SAD i EU označile za terorističku grupu, produbljivao se konflikt između Izraela i Hezbolaha.

Hezbolah je libanska šiitska politička partija i paravojna grupa osnovana 1982. kako bi se borila protiv invazije Izraela na Liban. Grupu su formirali muslimanski vjerski zvaničnici uz podršku Irana.

Neprijateljstva Izraela i Hezbolaha su ozbiljnije eskalirala od 17. septembra i eksplozije pejdžera kada je u Libanu povrijeđeno oko 2.800 ljudi. Najmanje devetoro je poginulo od kojih je troje djece.

A nakon ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, ključnog saveznika Teherana, u vazdušnim napadima na Liban 27. septembra, eskalacija je prerasla u rat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 17:37