Popisasnici memoranduma / - DJORDJE CMILJANIC/ PR CENTAR
29/01/2024 u 20:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Memorandumom o saradnji ka unapređenju socijalne inkluzije Roma i Egipćana, cilj društvo ravnopravnih

Ministarstvo zdravlja već preduzelo određene korake kako bi obezbijedilo dostupniju zdravstvenu zaštitu na svim nivoima za pripadnike romske i egipćanske populacije, bez obzira na to da li imaju regulisan status u državi

Predstavnici ministarstava ljudskih i manjinskih prava, rada i socijalnog staranja, zdravlja i Zavoda za zapošljavanje potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori u cilju lakšeg pristupa zapošljavanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti te populacije.

Na konferenciji je poručeno da se potpisivanjem memoranduma nastavlja angažovanje saradnika i saradnica u sistemu socijalne inkluzije.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka je podsjetio da je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava prije nekolikodana potpisalo ugovore sa saradnicima/cama u socijalnoj inkluziji za oblast socijalne, zdravstvene zaštite i zapošljavanja za narednih 12 mjeseci.

- Korak dalje je potpisivanje današnjeg Memoranduma u cilju poboljšanja socio-ekonomskog i pravnog položaja Roma, Romkinja, Egipćana i Egipćanki u Crnoj Gori kroz izgradnju inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva - naveo je Đeka.

Prema njegovim riječima, saradnici/ce u socijalnoj inkluziji romske i egipćanske populacije doprinose u komunkaciji njihovih potreba i spona su između sistema i zajednice.

- Nadam se da će sve veći broj aktivista i aktivistkinja prepoznati značaj svog doprinosa u punoj inkuziji svoje zajednice u crnogorskom društvu - rekao je Đeka, prenosi PR Centar.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić istakla je važnost saradnje i predanog rada saradnika i saradnica u ostvarivanju socijalne inkluzije.

Ona je ukazala na izvanrednu ulogu saradnika u centrima za socijalni rad, naglašavajući da su upravo oni oslonac sistema inkluzije.

- Naš cilj nije samo inkluzija kao poseban pojam, već stvaranje društva u kojem su svi građani Crne Gore ravnopravni - rekla je Nišić.

Potpisivanjem memoranduma, kako je rekla, otvaraju vrata institucija za zapošljavanje saradnika i saradnica.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun rekao je da memorandum o saradnji podrazumijeva obavezu uvođenja saradnika u zdravstvenim ustanovama, a samim tim i stvaranje preduslova za veću inkluziju i podizanje nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite pripadnicima romske i egipćanske populacije.

- Saradnici će biti spona između pacijenata i zdravstvenih radnika, obezbjeđujući bolju komunikaciju i povezanost, ali i kontinuitet i integraciju ovih lica u zdravstveni sistem - pojasnio je Šimun.

On je ukazao da je Ministarstvo zdravlja već preduzelo određene korake kako bi obezbijedilo dostupniju zdravstvenu zaštitu na svim nivoima za pripadnike romske i egipćanske populacije, bez obzira na to da li imaju regulisan status u državi.

- Shodno tome, zdravstvene ustanove su dobile obavezujuće uputstvo o načinu pružanja zdravstvene zaštite, kako se ne bi dešavalo više da neko ostane uskraćen za bilo koju uslugu u zdravstvenim ustanovama - rekao je Šimun.

On je najavio da je u planu da, kroz osnaživanje savjetovališta u domovima zdravlja, u Ministarstvu rade na edukaciji i boljoj infomisanosti pripadnika romske i egipćanske populacije o zdravim stilovima života, prevenciji bolesti, kao i zaštiti od zaraznih i polno prenosivih bolesti.

- U fokusu će biti i mnogobrojne kampanje i edukativne aktivnosti, pa sam uvjeren da će sve to da doprinese značajnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite za tu kategoriju stanovništva - poručio je Šimun.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Gzim Hajdinaga rekao je da je potpisivanje memoranduma važno ne samo za Romsku i Egipćansku zajednicu, već za čitavu državu.

- Današnje okupljanje predstavlja nastavak tog procesa, ali sa jasnom odlučnošću da svakodnevno radimo na poboljšanju socio-ekonomskog statusa romske i egipćanske zajednice u državi - rekao je Hajdinaga.

On je kazao da će Zavod istrajati u svojoj misiji "kako bismo zajedno prošli ovaj put do kraja, te kako bismo Crnu Goru prikazali kao državu u kojoj svi građani stoje jednaki pod istim suncem".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:00