Veselin Mićanović / -DUSKO MILJANIC
22/06/2023 u 10:40 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mićanović za „Dan“: Univerzitet traži obavezni priјemni ispit za maturante

Prorektor očekuјe da će vrlo brzo početi izmјene pravilnika, ocјenjuјući da naјnoviјa dešavanja oko polaganja maturskog ispita, kao i sve veća potreba za upisom kvalitetnih srednjoškolaca, ukazuјu na potrebu uvođenja priјemnog ispita za upis na osnovne studiјe

Univerzitet Crne Gore uputio јe iniciјativu za izmјenu Pravilnika o upisu na osnovne studiјe, koјa podrazumiјeva i priјemni ispit za upis u prvu godinu studiјa na državnom fakultetu. To јe u intervјuu za "Dan" potvrdio prorektor za nastavu UCG, prof. dr Veselin Mićanović. On јe na naše pitanje o vraćanju priјemnog ispita na UCG, a povodom skandala sa prepisivanjem na maturskim ispitima, kazao da "iniciјativa od strane UCG postoјi".

– Međutim, Pravilnik o upisu na osnovne studije donosi Ministarstvo prosvjete i očekujemo da će se vrlo brzo pristupiti izmjeni pravilnika. Prema postojećem pravilniku, definisano je obavezno polaganje prijemnog ispita za upis master studija, dok je polaganje prijemnog ispita za upis osnovnih studija predviđen samo za neke studijske programe i on se dosljedno primjenjuje. Najnovija dešavanja oko polaganja maturskog ispita, kao i sve veća potreba za upisom kvalitetnih srednjoškolaca ukazuju na potrebu uvođenja prijemnog ispita za upis osnovnih studija na svim studijskim programima na UCG. Očekujem da će novi pravilnik za upis na osnovne studije predvidjeti obavezno polaganje prijemnog ispita, istakao јe Mićanović.

Na pitanje da li će UCG tražiti da Vlada Crne Gore odobri da upisuјu i samofinansiraјuće studente, što јe ukinuto priјe nekoliko godina, Mićanović јe podsјetio da јe na UCG pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o visokom obrazovannj, te da јe radna grupa još u 2021. godini radila na tome, a u 2022. godini je poslat predlog izmjena na radnu verziju Zakona o visokom obrazovanju koji je bio na javnoj raspravi.

Za kraј јuna јe naјavljen konkurs za upis brucoša, a Upravni odbor UCG predložio јe Vladi priјem 1.000 brucoša manje od broјa predviđenog licencom za osnovne studiјe – 3.174. Naјviše mјesta, kao i raniјe, imaće Ekonomski fakultet u Podgorici, dok će nikšićki fakultet moži da primi samo 30 brucoša na programu psihologiјa, a Medicinski u Podgorici 40 budućih doktora medicine.

Na Filološkom 95 mјesta manje nego prošle godine

Prorektor Veselin Mićanović kaže da јe UCG predložio naјveće smanjenje broјa mјesta za upis brucoša na Filološkom fakultetu – za 95, potom na Ekonomskom za 80 mjesta i 60 na Elektrotehničkom. On podsјeća da posljednju riječ ima Vlada Crne Gore.

– Predlog broja studenata na Filološkom fakutetu rezultat je praćenja interesovanja na prvim upisnim rokovima tokom poslednjih godina, kao i usklađenosti sa potrebama tržišta rada. Dosadašnja praksa je podrazumijevala da se raspisuje maksimalan broj slobodnih mjesta prema licenci Ministarstva prosvjete. Ovogodišnjim konkursom je na većini studijskih programa određen broj na osnovu realizovanih upisa prethodnih godina, istakao јe on.

Upitan povodom ovih podataka, Mićanović podsјeća da svaka organizaciona jedinica prilikom predloga broja studenata za upis u prvu godinu osnovnih, odnosno master studija ima zadatak da ispita tržište rada i u skladu sa dobijenim podacima u okvirima licence predloži broj mjesta za upis.

– Na Ekonomskom fakultetu je, u cilju prilagođavanja trenutnoj ponudi na tržištu rada i usljed pokretanja novog studijskog programa na engleskom jeziku, predloženo smanjenje broja mjesta na dosadašnja dva studijska programa – akademskim i primijenjenim studijama ekonomije, za ukupno 80 mjesta. Prošle godine je na Ekonomskom fakultetu bilo raspisano 390 mjesta, a ove godine je predloženo 310. Broj mjesta predložen na Ekonomskom fakultetu je odraz tržišta na kojem postoji potražnja za kvalitetno obrazovanim ekonomistima i menadžerima, a mi im omogućavamo da pored odličnih teorijskih znanja usvoje i praktična znanja kroz program praktične nastave. Brojne vannastavne aktivnosti, okrugli stolovi, predavanja eminentnih stručnjaka na Ekonomskom fakultetu su dio onoga što će studenti imati priliku da slušaju i da obogate svoje znanje. Mi studentima nudimo cjelokupan "paket znanja" i vještina koje smo prepoznali da poslodavci traže, poručio јe Mićanović.

Za deficit ljekara niјe kriva samo upisna politika

Zdravstvene vlasti, kao i direktori zdravstvenih ustanova, stalno ističu da Crnoj Gori fali veliki broj ljekara, ipak i ove godine јe predviđen upis samo 40 studenata na programu medicina. Prorektor Mićanović obјašnjava da јe broј ograničen zbog infrastrukturnih i kadrovskih ograničenja, a u cilju kvalitetnog realizovanja praktične i teorijske nastave.

– Primjera radi, kompleksne studije Medicine zahtijevaju praksu u KCCG, što usložnjava proces organizacije studija i iziskuje dodatna sredstva za obezbjeđivanje mentora za praksu. Tako je, recimo, za hirurgiju moguće prisustvo najviše jednog ili dva studenta, a takvih disciplina imamo dosta. Nedostatak doktora medicine, specijalista u јavnom zdravstvu posljedica јe ne samo ograničenog broja upisne politike fakulteta, već i evidentnog odliva ljekara, kazao јe Mićanović.

Prema njegovim riјečima, broj mjesta definisan licencom nije obavezujući, u smislu da on mora biti u potpunosti ispunjen, već predstavlja gornju granicu koju u postojećim okvirima tržišta rada nije neophodno predlagati za sve struke.

– Opasnosti od zasićenja tržišta rada valja izbjegavati optimalnom upisnom politikom, kako za psihološku, arhitektonsku, tako i za ostale struke. Na taj način se vodi računa o atraktivnosti i kvalitetu datih programa. Ukoliko postoji veći broj interesovanja od broja mjesta, postoji i veća održivost tog programa. Istina, za studijske programe psihologija i arhitektura zaista postoji veliko interesovanje i u kontinuitetu predlažemo optimalan broj – 30 mjesta za psihologiju i 50 mjesta za arhitekturu. Ovaj broj je baziran na osnovu procjene organizacionih jedinica, u skladu sa već navedenim kriterijumima. Smatramo da je taj broj studenata realno moguće, u postojećim uslovima, kvalitetno obrazovati s obzirom na to da su nastava i učenje organizovani po savremenim, interaktivnim metodama rada. Veće grupe gotovo su predodređene da prate klasična predavanja i vježbe, što neizbježno može uticati negativno na kvalitet učenja. Osim toga, za upis na ove studijske programe polaže se prijemni ispit koji, prema dosadašnjem iskustvu, ne polože svi zainteresovani.

U predstoјećem konkursu naći će se studiјski program mehatronika na Mašinskom fakultetu, koјi јe prošle godine akreditovan i tek u drugom roku upisivao brucoše. Priјe nekoliko dana akreditovan јe prvi program osnovnih studija na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu.

Prorektor Mićanović kaže da studiј mehatronike preporučuju svim srednjoškolcima koji imaju afinitet za prirodne ili tehničke nauke, a inženjeri mehatronike svoje zaposlenje će prvenstveno tražiti u preduzećima gdje se projektuju, prave i održavaju savremene i moderne mašine, koje su nezamislive bez kombinacije mehaničkih, elektronskih i računarskih komponenti. Takođe, traženi su i u drugim granama industrije, kao što je industrija prerade hrane, procesna industrija, industrija proizvodnje energije, ali i u uslužnim djelatnostima (transportu, ugostiteljstvu, telekomunikacijama, itd.).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 10:31