Konferencija menadžera bezbjednosti / - FOTO: ASOCIJACIJA MENADžERA BEZBJEDNOSTI CRNE GORE
20/04/2024 u 11:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

On je to saopštio na otvaranju Prve međunarodne konferencije crnogorskih menadžera bezbjednosti koja se 20. i 21. aprila održava u Budvi u organizaciji Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbjednosti Jugoistočne Evrope.

Učesnici konferencije su stručnjaci iz oblasti bezbjednosti iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije, Francuske, Holandije, Izraela, Finske i Velike Britanije.

- Državni imperativ mora biti stvaranje bezbjednog ambijenta koji je preduslov za ubrzani razvoj crnogorske ekonomije - istakao je Milatović kao pokrovitelj ove konferencije uz podsjećanje da NATO jasno prepoznaje strateški značaj Crne Gore u jačanju stabilnosti našeg regiona.

- Naš zadatak je, stoga, da budemo istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi. Upravo ova poruka mora da bude jedna od najglasnijih koju šalje državni vrh, jer je bezbjednosni sektor prvi u lancu apsolutne primjene najboljih međunarodnih praksi i standarda koji moraju jednako da važe u SAD, Njemačkoj ili u Crnoj Gori - napomenuo je Milatović.

On je skrenuo pažnju i na to da bezbjednost odavno nije samo zaštita granica i suvereniteta geografskog prostora, već da se snaga moderne države mjeri i sposobnošću da zaštiti i svoj virtuelni prostor.

- U godinama iza nas, svjedočili smo, između ostalog, opsežnom sajber napadu na državne institucije, ali i drugim vanrednim događajima. I pored nesumnjivog napretka, ovo pitanje zahtijeva dodatne intervencije, jer je zaštita onlajn prostora posebno važna i kada govorimo o korporativnoj bezbjednosti, koja ima ključnu ulogu u zaštiti kompanija, a time i privredne aktivnosti od različitih prijetnji i rizika. Efikasna korporativna bezbjednost osigurava stabilno poslovanje, povećava povjerenje klijenata i investitora i minimizira potencijalne gubitke - pojasnio je Milatović uz uvjerenje da država nije usamljena u tom procesu.

- Crna Gora od skoro ima novog i, kako vjerujem, pouzdanog partnera. To ste vi – Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore sa kolegama iz Asocijacije menadžera korporativne bezbjednosti Jugoistočne Evrope - naglasio je predsjednik države.

S obzirom na to da je Asocijacija menažera bezbjednosti potpisala Memorandum o saradnji, između ostalih, i sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, resorni ministar, Dragan Krapović je istakao da je bezbjednost ključni prioritet svake države i zajednice, a da nove i sve različitije prijetnje i izazovi zahtijevaju brzu, efikasnu i koordinisanu reakciju. U tom kontekstu, kaže Krapović, uloga menadžera bezbjednosti je sve važnija.

- Upravljanje bezbjednošću nije samo stvar vojnih akcija ili taktika. To je kompleksan proces koji zahtijeva holistički pristup i saradnju različitih društvenih sektora. Naša sposobnost da prepoznamo, analiziramo i reagujemo na različite bezbjednosne prijetnje direktno utiče na stabilnost i prosperitet naše zemlje, ali i regiona - naveo je ministar odbrane.

Krapović: Upravljanje bezbjednošću zahtijeva holistički pristup i saradnju različitih društvenih sektora

Jedan od ključnih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočavamo danas, kako kaže, leži u sajber domenu.

- U eri digitalizacije, sajber napadi postaju sve sofisticiraniji i češći. Kako bismo efikasno odgovorili na ove prijetnje, neophodno je da kontinuirano unapređujemo naše tehnološke kapacitete i da razvijamo strategije zaštite podataka i informacija. Važno je da budemo otvoreni za inovacije i tehnološki napredak, jer sve brži razvoj tehnologije donosi nove alate i mogućnosti za unapređenje bezbjednosti, iako isto tako otvara prostor za ranjivosti koje moramo pažljivo da adresiramo - kazao je Krapović uz podsjećanje da ne smijemo zanemariti ni tradicionalne izazove sa kojima se suočava cijeli svijet, poput konvencionalnog rata, terorizma, oružja za masovno uništenje i regionalnih tenzija.

Cilj konferencije, kako je objasnio predsjednik Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore, Dragan Radulović je da se spriječi i obuzda takozvana “normalizacija rizika”.

- Kao organizatori prvog bezbjednosnog skupa ovakve vrste u našoj državi, imamo odgovornost da zajednički i glasno poručimo da Crna Gora nema luksuz da bilo kada posmatra globalna previranja sa distance i da olako konstatuje ‘To se nama ne može desiti’. Od nas se, dakle, ne očekuje da gradimo sisteme koji su savremenom svijetu nepoznati već da primijenimo najbolju praksu i najviše profesionalne standarde. Nažalost, svjedočimo seriji kriza iz kojih bismo morali da izvedemo lekcije za nauk - naglasio je Radulović.

To je, kako je dodao, prvi korak ka prevenciji i stabilan put da profesionalci uvijek budu, kada je to moguće, korak ispred očekivanog rizika.

- Alternativa je da u svakoj vanrednoj situaciji budemo iznenađeni i zatečeni. Naša obaveza je da prepoznamo rizike, da predočimo očekivane scenarije u slučaju krize i da iznesemo preporuke kako bi se svaki nepoželjni obrazac sveo na minimalnu mjeru ili u cjelosti eliminisao - zaključio je on.

Na dijapazon prijetnji, pažnju je skrenuo predsjedavajući Asocijacije Asocijacije za korporativnu bezbjednost Jugoistočne Evrope, Alen Ostojić.

- Kibernetički napadi, terorizam, geopolitičke tenzije i otvoreni oružani sukobi, ranjivost opskrbnog lanca, zdravstvene krize, razbojništva, prevare, korupcija, radikalizacija… Suočavamo se s neprekidnim razvojem rizika, višestrukim portfeljem izazova i vektora prijetnji, domaćih i međunarodnih, koji direktno ugrožavaju sigurnost nacionalnih država, poslovnih organizacija i pojedinaca - podsjetio je Ostojić.

Rastuća količina prijetnji, kako je naveo, u stvarnom vremenu zahtijeva nepodijeljenu pozornost kompanija i korporativnih čelnika, koji imaju odgovornost da osiguraju da zaposleni i imovina, poslovne operacije i klijenti budu zaštićeni.

- Sinergija između sprovođenja zakona i korporativne odnosno privatne sigurnosti kroz javno-privatna partnerstva predstavlja ključni stup za povećanje sigurnosti i otpornosti zajednice na globalnom nivou. Složenost današnjih sigurnosnih izazova, zahtijeva saradnički pristup, iskorištavajući jedinstvene snage i resurse oba sektora - zaključio je on.

Na dvodnevnom skupu biće riječi o nizu tema poput zaštite kritične infrastukture u Crnoj Gori i regionu, izazovima savremene sajber bezbjednosti, upravljanju incidentnim situacijama na moru i lukama, hotelskoj bezbjednosti i kriznom upravljanju, bezbjednosti bankarskih klijenata i privatnoj bezbjednosti u Crnoj Gori i regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:19