Milatović posthumno odlikovao Sofiju Klikovac / foto: kabinet predsjednika
08/03/2024 u 12:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović posthumno odlikovao Sofiju Klikovac Ordenom Crnogorske zastave III stepena

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, predsjednik države Jakov Milatović posthumno je odlikovao Sofiju Klikovac Ordenom Crnogorske zastave III stepena koji se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru, a Orden je uručio njenoj kćerki Ani Klikovac.

Milatović je čestitao 8. mart svim ženama u Crnoj Gori i istakao da na ovaj način odajemo poštovanje ličnosti koja je svoj život posvetila obrazovanju budućih naraštaja i progresivnim idejama koje su obezbijedile bolji status ženama u našoj zemlji.

Dodao je da je njen

- Legat Sofije Klikovac crnogorskom društvu je nemjerljiv i ostao je zauvijek vidan kroz oblikovanje velikog broja generacija, ali i kroz avangardna rješenja koja su ženama omogućile povratak na tržište rada i profesionalan razvoj - kazao je Milatović.

image

Milatović orden uručio ćerki Sofije Klikovac, Ani

foto: kabinet predsjednika

Ovim odlikovanjem podsjeća se, kako je rekao, na istorijski značaj crnogorske žene u izgradnji modernog i prosperitetnijieg društva, te poručio da je obaveza svih nas da kreiramo ambijent u kojem su jednakost, poštovanje i solidarnost preduslov bolje budućnosti za sve.

- Sofija Klikovac bila je doajen predškolskog vaspitanja i obrazovanja i „najpoznatija crnogorska majka“, kako su je mnogi nazivali zbog njenog višedecenijskog rada i herojske borbe za stvaranje uslova za zdrav rast i razvoj djece.

image

Milatović orden uručio Ani Klikovac

foto: kabinet predsjednika

Bila je pokretač predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori i osnivač prvih dječijih jaslica. Nakon 41 godine posvećenog rada za sobom je ostavila 17 objekata, jaslica i vrtića JU „Ljubica Popović" - kazao je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 18:04