Sa sastanka sa jednom od predstavnica žrtava / - KABINET PREDSJEDNIKA
03/04/2024 u 16:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Važno je čuti glas članova porodica golootočkih žrtava

Od suštinske je važnosti čuti glas članova porodica golootočkih žrtava i uzeti u obzir napore pojedinaca i organizacija koje su se temeljno bavile ovom temom, kazao je Jakov Milatović, predsjednik Crne Gore, tokom sastanka sa predstavnikom jedne od porodica žrtava sa Golog otoka, kao i predstavnicima civilnog sektora, Teom Gorjanc Prelević i Daliborkom Uljarević.

Predstavnici civilnog sektora su se u otvorenom razgovoru zahvalili predsjedniku što je aktuelizovao pitanje kojim su obilježene neke od najtraumatičnijih stranica naše istorije.

- Svaki budući pristup ovoj temi mora biti zasnovan na temeljima antifašizma - saglasni su sagovornici.

image

Tea Gorjanc Prelević, Jakov Milatović i Daliborka Uljarević

- KABINET PREDSJEDNIKA

Zaključeno je da se samo uz sinhronizovano djelovanje različitih aktera u društvu može ispuniti i moralni i formalni dug prema onima čija su prava bila grubo kršena a patnje godinama ignorisane.

- Ovo je peti put da se pokreće inicijativa za obeštećenje golootočkih žrtava, i, za razliku od Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crna Gora nije donijela nijedan zakon koji na pravi način tretira ovo pitanje - podsjetili su iz civilnog sektora.

HRA: Podržavamo inicijativu za obeštećenje golootočkih žrtava

Takođe, ukazano je da ovo kompleksno pitanje treba rješavati na način koji će biti rezultat širokog društvenog konsenzusa kako se u društvu ne bi dodatno jačali polarizacija i revizionizam.

(VIDEO) Milatović: Iniciraću obeštećenje golootočkih žrtava

Jedini zvanični akt do sada donijet u Crnoj Gori, koji se bavi pitanjem moralnog i pravnog obeštećenja političkih zatvorenika, je Deklaracija o osudi kršenja ljudskih prava i zloupotrebe vlasti, koju je Skupština Republike Crne Gore usvojila u januaru 1992. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:12