/ - FILIP RASOVIC
06/12/2023 u 14:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministar Radulović: Fokus Vlade na olakšavanju međudržavnih prelaza

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa kazala je da je Ministarstvo saobraćaja i transporta jedan od ključnih partnera EU

Ministar Filip Radulović govorio je na završnom događaju projekta Tehničke pomoći za podršku kapacitetima u sektoru transporta.

Kako je saopšteno, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva  i ekspertski tim za tehničku pomoć konsultantske kuće „COPA-PACE“ organizovali su završnu prezentaciju u okviru projekta,,Tehnička pomoć za podršku kapacitetima transportnog sektora i usklađivanje pravnih tekovina EU u Crnoj Gori‘‘, finansiranog IPA sredstvima.

Cilj događaja je predstavljanje rezultata četvorogodišnjeg projekta tehničke pomoći transportnom sektoru u Crnoj Gori, a kao osnovni ciljevi definisani su osiguranje usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravom EU i povećanje kapaciteta za njegovu implementaciju.

- Naročito je zadovoljstvo što imam priliku da podijelim rezultate ostvarene u proteklom periodu, kada je riječ o harmonizaciji  propisa i jačanju kapaciteta crnogorske administracije u oblasti saobraćaja. Izuzetan doprinos u postizanju odličnih rezultata dala je renomirana konsultantska kuća GOPA-PACA, čiji je aranžman bio finansiran IPA sredstvima. Harmonizacija propisa i jačanje kapaciteta crnogorske administracije nisu jedine oblasti u kojima koristimo značajnu podršku Evropske komisije, na koju računamo i u narednim preiodu - saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović, u svom obraćanju prisutnima.

On je dodao da će fokus ove Vlade  biti na olakšavanju međudržavnih prelaza, razvoju autoputniih pravaca, valorizaciji potencijala Luke Bar i razvoju intermodalnosti.

-Te nastavku rekonstrukcije glavne željezničke pruge, za koju uskoro očekujemo pozitivan odgovor Evropske komisije o odobravanju pojedinačno najvećeg iznosa granta koji je Crna Gora do sada dobila, što bi bila potvrda ne samo kvaliteta rada, već i podrška evropskim principima i standardima na koje Crna Gora bazira svoje buduće pravce razvoja - naveo je on.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa kazala je da je Ministarstvo saobraćaja i transporta  jedan od ključnih partnera EU u kontekstu implementacije Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

- U ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o Crnoj Gori, uprkos nekim identifikovanim prazninama i propuštenim prilikama, potvrđuje se dobar napredak u Pregovaračkom poglavlju 14, o transportnoj politici i ograničen napredak u Poglavlju 21 - Transevropske mreže. Izvještaj nudi smjernice za dalji rad ministarstva, a posebnu pažnju treba obratiti na usvajanje i implementaciju zakona i strategija nastalih u okviru projekta Tehničke pomoći. EU će nastaviti da podržava Crnu Goru sa najboljim mogućim rešenjima, bilo podrškom strukturnim reformama ili finansiranjem velikih projekata, usmjerenih na jačanje željezničkih i drumskih veza između Bara i susjednih zemalja, - istakla je Oana Kristina Popa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:08