Министарство јавне управе / - Министарство јавне управе
07/03/2022 u 18:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Министарство jавне управе обезбиjедило 142 хиљаде еура за помоћ медиjима

Кључни изазови медиjске заjеднице су слабљење маркетиншког тржишта, нелоjална конкуренциjа, видно смањен обим оглашавања, недовољне плате медиjским радницима и сл. - казали су из ПКЦГ

Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа обезбиjедило jе 142 хиљаде еура за помоћ медиjима, у складу са економским последицама изазваним пандемиjом ЦОВИД-19, са циљем оснаживања медиjа коjи играjу кључну улогу у спречавању ширења дезинформациjа и говора мржње.

То jе, како наводе, предвиђено Информациjом о додjели помоћи медиjима у складу са економским последицама изазваним пандемиjом ковид-19, коjу jе на приjедлог Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа усвоjила Влада.  

- Како би се скренула пажња на изазове коjи се односе на ширење дезинформациjа и говора мржње, а при том оснажили медиjи у препознавању и сузбиjању истих, Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, односно Влада Црне Горе, предузела jе додатне мjере у циљу помоћи медиjима.

Jавни конкурс за медиjе, на коjем ће 60 хиљада еура бити опредиjељено jе за штампане медиjе, а 82 хиљаде еура за интернетске публикациjе, биће расписан средином марта. 

- Приступање Црне Горе Европскоj униjи представља jедан од наjважниjих циљева, а  важну улогу у остваривању тог циља имаjу медиjи као наjбитниjи комуникациони канал. Задатак свих медиjа jесте да обjективно и непристрасно извjештаваjу/информишу грађане о свим битним дешавањима у земљи - наводи се у документу.  

Из Привредне коморе истичу да је неопходно да подигнемо свијjест о потреби провjере информациjа како конзумената, с jедне стране, али и од медиjа и организациjа коjи креираjу информациjе, с друге стране, како би jавност имала тачне, правовремене и квалитетне информациjе о стварима коjе су важне за доношење одређених одлука сваког поjединца.

- У ери непоузданих информациjа и ширења говора мржње, обjављивање непровjерених и нетачних виjести/информациjа може да остави дуготраjне последице не само на поjединца већ на друштво у цjелини - казали су из ПКЦГ.

Глобална криза изазвана пандемиjом ЦОВИД-19, али и политичка ситуациjа у Европи,  оставила jе незанемарљиве последице на цjелокупну привреду како у свиjету тако и у Црноj Гори. 

Медиjи, као основно и наjмоћниjе средство комуникациjе, играjу кључну улогу у спрjечавању ширења дезинформациjа и говора мржње када говоримо не само о ковид -19 пандемиjи, већ и општоj политичкоj ситуациjи и поштовању људских права.

- Због свега наведеног сматрамо да jе потребно да кроз активну и снажну едукациjу грађана али и поjединих медиjа подигнемо ниво свиjести о значаjу препознавања неистинитих информациjа, односно дезинформациjа и ширења говора мржње, стереотипа и дискриминаторних пракси. Сви медиjи у црногорском друштву функционишу с отежаном одрживошћу. Кључни изазови медиjске заjеднице су слабљење маркетиншког тржишта, нелоjална конкуренциjа, видно смањен обим оглашавања, недовољне плате медиjским радницима и сл., коjи су у значаjноj мjери изазвани пандемиjом коронавируса - истакли су из ПКЦГ. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:24