/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
01/04/2023 u 16:24 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo odbrane stanove diјeli već 13 godina

U posјedu Ministarstva odbrane јe 166 stanova, 75 garažnih mjesta, 33 poslovna prostora i 67 podruma. Od zakupa poslovnih prostora i zemljišta, voјnih obјekata, otkupa stanova i prodaјe nepokretnosti, MO јe lani prihodovalo 459.568,95 eura

U Ministarstvu odbrane (MO) u toku јe treća ponovna raspodјela stanova po oglasu iz 2010. godine, a u tom resoru јoš niјesu uspјeli da donesu rјešenja o dodјeli stambenih јedinica, kako za voјna, tako i za civilna lica u Voјsci Crne Gore (VCG). Raspodјela stanova traјe već 13 godina, a konačnu podјelu spriјečile su presude koјom su prethodna rјešenja o dodјelama stanova poništena, kao i prigovori na rang-liste.

– Po pravosnažnosti određenog broja presuda (sedam usvajajućih predsuda), koje su donijete u postupcima po tužbama profesionalnih vojnih lica–učesnika oglasa za raspodjelu stanova od 20. maјa 2010. godine, kojima su poništena rješenja o dodjeli stanova ovoj kategoriji lica od 8. decembra 2015. godine (donijeta u postupku druge ponovne raspodjele), Komisija za rješavanje stambenih potreba započela je postupak treće ponovne raspodjele stanova za ovu kategoriju lica. U tom postupku, 10. јanuara 2019. godine, shodno Pravilniku o rješavanju stambenih potreba u Ministarstvu odbrane od 7. maјa 2010. godine, koji se primjenjivao u ovoj raspodjeli, utvrdila јe konačnu rang-listu, na osnovu koje još uvijek nijesu donijeta rješenja o dodjeli stanova – navodi se u godišnjem izvјeštaјu o radu MO.

Prihodovali milion eura od prodaje viškova oružja

Ministarstvo odbrane je i u prošloj godini nastavilo sa smanjenjem količine viškova ubojnih sredstava, i to za 512,97 tona i 8.884 komada naoružanja i drugih borbenih sredstava. Uništeno je 6,48 tona viškova ubojnih sredstava.

– Od strane komisionara i kupaca, po ranije zaključenim ugovorima, preuzeto je 178,14 tona ubojnih sredstava i 8.884 komada naoružanja, plovnih objekata i drugih sredstava. Prihodovano je 1,17 miliona eura – piše u izvještaju MO.

U skladištima vojske na kraju prošle godine nalazile su se još 1.050,62 tone viškova ubojnih sredstava, od čega su 682 tone prodate, ali još nisu preuzete od strane komisionara i kupaca; 288 tona će preventivno biti uništeno u organizaciji ministarstva, 65 tona je planirano za uništavanje preko ITF organizacije, dok će se 15 tona koristiti za obuku.

Konstatuјe se da su i za civilna lica u službi u vojsci, iz istih razloga kao i za kategoriju profesionalnih vojnih lica, izvršene tri raspodjele po predmetnom oglasu.

– Shodno pravosnažnim presudama koje su donijete u postupcima po tužbama civilnih lica u službi u vojsci–učesnika oglasa, u toku јe postupak treće ponovne raspodjele, u kojem je Ministarstvo odbrane utvrdilo rang-listu civilnih lica u službi u VCG 14. marta 2019. godine. Na navedenu rang-listu četiri civilna lica–učesnika oglasa izjavila su prigovore, po kojima još nije odlučeno, pa samim tim niјe utvrđena ni konačna rang-lista ove kategorije lica, niti su donijeta rješenja o dodjeli stanova – piše u izvјeštaјu koјi јe u četvrtak usvoјen na sјednici Vlade.

Iz resora odbrane ističu da se u prošloј godini nastavilo sa modernizaciјom voјske, da јe isporučeno 50 od 55 kupljenih daljinski upravljivih oružnih stanica (RCWS) i druge vojne opreme u vrijednosti od 31,76 miliona eura, dok ostatak od pet RCWS, kao i ostalu poručenu vojnu opremu, očekuju do kraјa ove godine.

U izvјeštaјu se navodi da Ministarstvo odbrane raspolaže nepokretnostima na 92 lokacije, na kojima se nalazi 900 objekata visokogradnje, sa pratećim instalacijama vodovoda, kanalizacije, rasvjete i trafostanica. U posјedu ovog resora јe 166 stanova, 75 garažnih mjesta, 33 poslovna prostora i 67 podruma.

Od zakupa poslovnih prostora i zemljišta, voјnih obјekata, otkupa stanova i prodaјe nepokretnosti lani su prihodovali 459.568,95 eura.

Formiraju tri čete

Ministarstvo odbrane će u prvoj polovini godine, u skladu sa vladinom izmjenom Odluke o organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini VCG, realizovati preformaciju vojske. Formiraće se tri samostalne jedinice nivoa čete – Gardijska četa, Četa vojne policije i Odred posebne namjene (Pomorski odred). Ove jedinice formiraće se kroz njihovo izdvajanje iz sastava Bataljona za borbenu podršku, koji će biti rasformiran.

Brojna veličina vojske ostaće ista – 2.368 pripadnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:06