Kovač / - TWITTER/MINISTARSTVO PRAVDE
27/10/2022 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministarstvo pravde: Mimo dnevnog reda raspisan javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda

Smatramo da je trebalo sačekati novi Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, naveli su iz resora Marka Kovača

Nakon što je Sudski savjet donio odluku o raspisivanju javnog oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, reagovalo je Ministarstvo pravde, navodeći da izražava žaljenje zbog načina na koji je to tijelo mimo usvojenog dnevnog reda, raspisalo javni poziv za kandidate za predsjednika najviše sudske instance.

- Posebno zabrinjava činjenica što je ova odluka donijeta nakon što je ministar pravde morao da napusti sjednicu Sudskog savjeta, i to zbog sjednice Vlade, te prilikom donošenja ove odluke nije bio ni prisutan. Ministarstvo pravde ima stav da za ovakvom odlukom nije bilo potrebe, jer ni prethodni javni pozivi nisu bili uspješni. Zato smatramo da je trebalo sačekati novi Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, naveli su u Tviter objavi iz resora Marka Kovača.

Kako ističu, Nacrt zakona već je poslat Venecijanskoj komisiji,a njegovim usvajanjem otvaramo put za širi i transparentniji izbor predsjednika Vrhovnog suda. 

- Zašto Sudski savjet nije slično postupio, kao i zašto je sve urađeno mimo znanja resornog ministra, ostavljamo na tumačenje stručnoj i laičkoj javnosti, dodaje se u objavi.

Sudski savjet je takođe i donio odluku za raspisivanje javnih oglasa za predsjednika Privrednog suda Crne Gore i predsjednika Osnovnog suda u Kotoru.

Istovremeno, donijeta je odluka o raspisivanju javnih oglasa za izbor tri sudije Apelacionog suda CG i dvoje sudija viših sudova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 14:22