Naida Nišić / - GOV.ME
22/06/2024 u 13:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo rada i socijalnog staranja: Nezaposleni građani moći će na Zavod da se prijave elektronskim putem

Nezaposleni građani u Crnoj Gori uskoro će moći da se prijave u evidenciju Zavoda za zapošljavanje i elektronskim putem, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) na čijem je čelu ministarka Naida Nišić.

To je dio Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, na kom je resorno ministarstvo radilo. 

Kompletna digitalizacija procesa u Zavodu za zapošljavanje, povezivanje njegove baze sa drugim institucijama radi razmjene podataka i obezbjeđivanje odgovarajućeg posla, posebno mladima, ključne su planirane promjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) na čelu sa ministarkom Naidom Nišić, u okviru reformi u interesu građana, pripremilo je ovaj, još jedan važan nacrt predloga izmjena i dopuna zakona.

- Sve je odrađeno u korak sa digitalizacijom procesa u Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG), koja se uspješno sprovodi i očekuje se da bude završena do novembra ove godine - saopšteno je iz MRSS.

Tokom javne rasprave, održaće se Okrugli sto o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti – u ponedjeljak, 24. juna, od 10 sati u staroj zgradi Vlade.

- Promjeni zakona se prvenstveno pristupa zbog prilagođavanja odredbi radi nesmetanog uvođenja i sprovođenja programa “Garancije za mlade”, koji ce početi da se primjenjuje od januara 2025. godine. Mladima od 15 – 29 godina će se omogućiti lakši pristup uslugama samog Zavoda,obezbjeđivanju odgovarajućeg zaposlenja, programa dodatnog obrazovanja, ili pak pripravništva - kaže se u saopštenju.

Nišić i Kadić potpisali Memorandum o saradnji: Podrška osobama sa invaliditetom

Ujedno, dodaje se, izmjene će donijeti i definisanje odredbi koje će biti osnov za interoperabilnost baze podataka, čiji cilj je povezivanje Zavoda sa drugim institucijama radi razmjene podataka.

Omogućava se da se prijavljivanje u evidenciju nezaposlenih lica, kao i pristup uslugama za tržište rada i pravima za vrijeme nezaposlenosti kod Zavoda, može ostvariti i elektronski, u skladu sa propisima o elektronskoj upravi.

- Dakle, nezaposleni će ubuduće moći da se prijave u evidenciju, osim ličnim dolaskom, i elektronskim putem, a na taj način će moći da podnose i zahtjeve za ostvarivanje prava za vrijeme nezaposlenosti - naglašeno je u saopštenju.

To će umnogome olakšati procese korisnicima prava Zavoda za zapošljavanje, kao i zaposlenima institucije jer će biti rasterećeni dodatnih administrativnih procesa, koji su do sada opterećivali njihovo obavljanje zakonom predviđenih zadataka.

- Poslodavcima će biti olakšane procedure prijavljivanja slobodnih radnih mjesta, time što će se prijave o slobodnom radnom mjestu, kao i prijave o zasnivanju – prestanku radnog odnosa, osim neposrednom predajom, moći dostaviti i elektronski Zavodu - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 16:12