/ - PREDSJEDNIK IZVRšNOG ODBORA BOšNJAčKOG VIJEćA MIRSAD RASTODER
26/09/2023 u 09:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva

Pozivamo Vladu da još jednom razmotri ove činjenice i donese odluku o odlaganju popisa na mjesec dana, naveo je predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder pozvao je Vladu da donese odluku o odlaganju popisa na mjesec dana, ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno, temeljito, na zakonit i sveobuhvatan nači.

- Imajući u vidu da predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, treba iskazati i precizno opisati populaciju naše države, i da će prikupljeni podaci biti korišteni u narednim godinama, a možda i decnijama, kao vjerodostojan izvor u socijalnoj i demografskoj sferi, smatramo da treba obezbijediti sve neophodne preduslove da se popis sprovede na zakonit, cjelovit i detaljan način, uz potpunu slobodu izražavanja građana - saopštio je Rastoder. 

On je kazao da podržava zahtjev predstavnika albanskog naroda, koji su zatražili odlaganje Popisa na mjesec dana, da bi se stvorili neophodni uslovi.

- Kako u smislu štampanja popisnog materijala na svim jezicima u službenpj upotrebi, tako i u svim drugim segmentima institucionalne spremnosti za provodjenje popisa. Pred nama je vrlo ozbiljan i, nadasve, osjetljiv proces u kome sve institucije, prevenstveno Uprava za staitstiku, ali i Opštinske popisne komisije, moraju biti svjesne odgovornosti i zato nije trebalo žuriti i biti nespreman u bilo kojem segmentu- rekao je on.

Smatra da brižljivo treba pripremiti timove instruktora i popisivača, uz potrebnu edukaciju za rad na terenu, kako bi svi građani bili adekvatno popisani i slobodno iskazali podatke o sebi i članovima svojih porodica.

- Svaka vrsta institucionalne nepripremljenosti, površnosti i brzine može izazvati probleme, koji tokom procesa popisivanja mogu dovesti do nepotrebnih grešaka, nepotpunih podataka, diskriminacije,i moguće društvenih tenzija koje mogu dovesti u pitanje cio proces Popisa stanovništva - zaključio je on. 

MONSTAT: Javni oglas na albanskom biće dostavljen nakon završene obuke



Damjanović o popisu: Rješićemo pitanja koja je otvorio Đeljošaj

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 03:28