Vag: Mi slavimo profesionalne novinare i medije u Crnoj Gori / foto: OSCE/Marina Živaljević
23/01/2024 u 12:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Misija OEBS-a čestita Dan novinara Crne Gore: Ključna uloga profesionalnih novinara

I pored povećane upotrebe vještačke inteligencije u proizvodnji sadržaja, novinari su i dalje oni kojima se može vjerovati da proizvode kredibilne informacije, jer mediji imaju obavezu prema javnosti da poštuju najviše profesionalne standarde, kazala je ambasadorka Vag

Čestitajući novinarima u Crnoj Gori, šefica Misije OEBS-a Dominik Vag (Dominique Waag) istakla je da nas 23. januar podsjeća na vitalnu ulogu koju novinari imaju u svakom demokratskom društvu, a tiče se provjere i verifikacije dobijenih informacija.

- Profesionalni novinari imaju ključnu ulogu u istraživanju, izvještavanju i objavljivanju nepristrasnih priča. I pored povećane upotrebe vještačke inteligencije u proizvodnji sadržaja, novinari su i dalje oni kojima se može vjerovati da proizvode kredibilne informacije, jer mediji imaju obavezu prema javnosti da poštuju najviše profesionalne standarde - kazala je ambasadorka Vag.

Ukazujući na posvećenost OEBS-a slobodi informisanja, slobodi medija i slobodi mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez miješanja, šefica Misije Vag je dodala: „Prioritet mora biti stvaranje uslova za slobodu informisanja i njegovanje okruženja u kojem su mediji slobodni od političkog, finansijskog ili bilo kojeg drugog uticaja, a novinari, posebno novinarke, bezbjedne da rade nezavisno, istražuju priče i imaju pristup javnim dokumentima.”

- Mi slavimo profesionalne novinare i medije u Crnoj Gori i ohrabrujemo ih da poštuju najviše novinarske standarde - kazala je Vag.

Kao dio podrške novinarima, posebno novinarkama, mladim novinarima i studentima novinarstva, Misija je osmislila programe za jačanje njihovog znanja i vještina orijentisanih na praksu, programe koji njeguju provjeru činjenica i etičko izvještavanje, istraživačko novinarstvo i saradnju među medijskim profesionalcima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 21:32