вакцинација / фото: Срђан Бољевић
30/04/2022 u 16:57 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтефарм: Надлежни нису обезбиједили 240.000 еура за вакцину против грипа

Из Монтефарма поручују да су се, свjесни ризика коjе носи кашњење у расписивању тендера, обратили ургенциjама Министарству здравља и поjаснили ситуациjу

Из апотекарске установе Монтефарм упозорили су да буџетом за здравство није опредијељено 240.000. еура за набавку вакцине против вируса грипа, коју примају старији грађани, што може довести до кашњења и саме вакцинације старијих и грађана са хроничним болестима. Из те институције истичу да због тога може и доћи до потешкоћа у набавци вакцине против сезонског грипа. Из Монтефарма објашњавају да процjену потреба за наведеном вакцином, као и вакцинама уопште коjе се користе за вакцинациjу дjеце и одраслих у Црноj Гори, врши Институт за jавно здравље на основу исказаних потреба свих jавних здравствених установа у коjима се врши имунизациjа.

– Тако смо након што jе ИJЗЦГ 5. априла 2022. године упутили захтjев за набавку 23.875 доза вакцине против сезонског грипа, кренули у процес набавке. Како Министарство финансиjа и социjалног старања приликом расподjеле буџетских средстава ниjе опредиjелило средства за набавку вакцине, те самим тим ни Фонд за здравствено осигурање одлуком о расподjели буџетских средстава за 2022. годину ниjе могао предвидjети исте, ЗУАЦГ Монтефарм се обратио Министарству здравља 7.4.2022. године захтjевом за обезбjеђење неопходних средстава у износу од 240.228,50 еура – истичу су из Монтефарма.

Дежурају током празника

И Монтефарма су доставили списак дежурних апотека коjе ће током током предстоjећег Међународног празника рада – 2. маjа (понедjељак) и 3. маjа (уторак) радити у периоду од 07 до 14 часова. Што се тиче суботе и недjеље радно вриjеме остаjе непромиjењено.

– "Андриjевица" – Андриjевица, "Хипократ" – Беране, "Могрен" – Будва. "Jово Дреч" – Цетиње, "Хигиjа" – Даниловград, "Петровац"– Петровац, "Сахат Кула"– Подгорица, "Голубовци"– Голубовци, "Ремедиjа"–Колашин, "Стари град" – Котор, "Фармакон"– Моjковац, "Петњица" – Петњица, "Стари град"– Х. Нови, "Ристо Вукотић" – Пљевља, "Плужине" – Плужине,"Рива"– Тиват, "Топла"– Х.Нови, "Биjела"– Биjела, "Доброта"– Котор,"Жабљак" – Жабљак од 9 до 19 часовА, "Шавник"– Шавник од 10 до 13 часова, "Рисан"– Рисан од 8 до 13 часова. Такође, из Монтефарма наводе списак апотека, коjе ће 2. и 3. маjа радити од 7 до 20 часова, "Гоjко Дарић" – Никшић, "Оногошт"– Никшић, "Тополица"– Бар, "Ескулап"– Биjело Поље од 8 до 14 часова. Узимаjући у обзир чињеницу да су дани Рамазанског Баjрама 2., 3. и 4. маjа, изузетак су апотеке у општинама Рожаjе, Плав, Гусиње, Тузи и Улцињ, и радиће по следећем распореду: "Гусиње", "Плав", "Jатрос Рожаје, "Владимир" – Улцињ, "Jадран" – Улцињ и "Тузи" –Тузи – наводе из Монтефарма.

У међувремену, како додаjу, добављач их jе упозорио да jе неопходно, у што краћем временском интервалу, покренути процес jавне набавке тj. расписивање тендера.

– Како су нас обавијестили, произвођач је jош у марту почео производне припреме и приjем поруџби потребних доза, те да не гарантуjе расположивост вакцине уколико прекорачимо временско ограничење коjе сам произвођач поставља – наводе из Монтефарма.

Из Монтефарма поручују да су се, свjесни ризика коjе носи кашњење у расписивању тендера, обратили ургенциjама Министарству здравља и поjаснили ситуациjу.

– И то: 14. априла, 19.априла, а потом и 28.4.2022.године и захтиjевали хитну реакциjу у складу са ингеренциjама ресорног министарства и до данас ниjесмо добили одговор – истичу из Монтефарма.

Из те установе кажу и да jе тридесетогодишње искуство Монтефарма у набавци, прихвату, складиштењу и дистрибуциjи вакцина неупитно, што су, како су казали, потврдили и током масовне вакцинациjе против актуелног вируса САРС-ЦоВ-2.

– Такође, оно нам даjе за право да обавиjестимо jавност о могућем кашњењу испоруке вакцине против грипа за сезону надзора 2022/2023. годину, самим тим и кашњењем вакцинациjе – закључуjе се у саопштењу ЗУАЦГ Монтефарм.

Из Монтефарма је прије три дана потврђено да су због кашњења испоруке вакцина против хепатитиса Б и бе-се-же (против туберкулозе) за бебе и дјецу до двије године, очекиване повремeне несташице. Појасинили су да ће вакцине против хепатитиса Б бити испоручене тек у септембру, а мања количина бе-се-же доза средином маја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:27