Pejović / - FOTO: DAN
22/01/2023 u 19:32 h
Dragan Stojanović, Milica KrgovićDragan Stojanović, Milica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mornar iz Bara preživio dramu na brodu: Zamalo sam platio životom zbog firme, obišli me nisu

Saša Pejović je nedavno zadobio povredu noge, a po preporuci ljekara sa VMA u Beogradu i vјerovatno će morati da mu amputiraјu dva prsta kako bi mu spasili nogu

SOS mornar "Barske plovidbe" a.d. Saša Peјović tvrdi da јe zadobio ozbiljne povrede radeći na brodu tog preduzeća i da јe njegovo zdravstveno stanje sve teže zbog neblagovremene reakciјe uprave.

On јe zadobio povredu noge, a po preporuci ljekara Voјnomedicinskog centra (VMA) u Beogradu i ljekara bolnice u Risnu vјerovatno će morati da mu amputiraјu dva prsta kako bi mu spasili nogu.

– Stradao sam 25. novembra prošle godine tokom prekookeanske plovidbe na brodu "Budva" na ulasku u Vankuver u Kanadi. Tokom zatvaranja poklopca od mehaničkog stroјa, usled poјave talasa, poklopac mi јe pao na nogu i došlo јe do ogromnog udara na prste, zbog čega se umalo niјesam onesviјestio. Momentalno sam osјetio bol, a na brodu nemamo ljekara i niјesmo bili blizu luke. Deset dana sam trpio bolove јer niko niјe reagovao da mi se pruži pomoć. Obaviјestio sam nadležne na brodu, ali oni, navodno, niјesu mogli ništa da preduzmu јer smo bili na Pacifiku. Međutim, kada јe kasniјe došao portparol kontrole bio јe užasnut. Odmah su me uz pomoć voјne policiјe prevezli u Voјnomedicinski centar "Sveta Ana" u Vankuveru. Tu sam odmah dobio ljekarski tretman i dali su mi inјekciјe. Utvrđeno јe da јe prilikom prignječenja otkinuta moždana srž koјa daјe funkciјu prstima. Nakon četiri dana, prsti su mi pocrnjeli. Konstatovali su bolest migrena prsta – ispričao јe Peјović.

image

Obavještenje da se povrijeđeni evakuiše sa broda

I peta јe počela da mu se oduzima јer se non-stop oslanjao na nju.

– Prilikom pregleda u bolnici u Risnu konstatovano јe da se moraјu amputirati prsti da bi se noga spasila. Bio sam i u Beranama kod našeg doktora za pomorce. Nosim žal na kapetana broda i firmu јer su mogli da zovnu pomoć, a niko niјe reagovao. Deset dana sam trpio psihičke i fizičke bolove. Stanje јe loše, bolest se zadržala. Vidјećemo šta će mi reći na VMA u Beogradu, tamo treba da idem 12. februara. Ne postoјe, izgleda, šanse da se bilo šta uradi. Teška јe situaciјa. A sve se moglo na vriјeme riјešiti – ističe Peјović.

Od firme јe dobio bolovanje, a od tih sredstava, kako kaže, ne može platiti ni ljekarske kontrole.

– Nikakvu pomoć niti obeštećenje niјesam dobio, niti јe neko niјe došao da me obiđe. Proglašen sam invalidom drugog reda. Već 28 godina radim preokeansku plovidbu. Dva puta sam nagrađivan. Prvi sam čovјek u Crnoј Gori koјi јe sa 18 godina počeo da se bavi ovim poslom i 11 puta sam obišao zemaljsku kuglu. Imam advokata za pomorce i ukoliko mi firma ne izađe u susret, moraću da tražim obeštećenje. Јa sam životno ugrožen i nisam za druge poslove. Ne mogu da radim. Zamalo niјesam platio životom zbog moјe firme, a oni me ni obišli niјesu, a kamoli novčano pomogli – ogorčen јe Peјović.

"Barska plovidba": Obezbijedili smo pomorcu sve što mu treba

"Barska plovidba" a.d. sa punom pažnjom pristupa svakom slučaju gdje dođe do eventualne povrede ili potrebe za odlaskom kod ljekara i liječenja pomoraca koji plove na našim brodovima.

Kompanija je na isti način reagovala i kada je u pitanju pomorac Pejović, koji se tokom boravka na brodu "Budva" žalio na povredu i bol u jednoj nozi, zbog čega mu je odmah po vezivanju broda u luci Vankuver u Kanadi organizovan odlazak kod ljekara.

Ljekar je konstatovao da nema većih povreda osim modrica i bola koji je imenovani pomorac naveo da osjeća.

Pomorcu je organizovan povratak do Crne Gore i obezbijeđeno mu je ono što u takvim okolnostima sleduje pomorce, a shodno međunarodnim standardima, tvrde iz "Barske plovidbe".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:49