Saborni hram Hristovog Vaskrsenja - Podgorica / - SRDJAN BOLJEVIC
13/02/2024 u 16:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MPC: Milović dao negativno mišljenje na rehabilitaciju, a ne na pomilovanje od neke aktuelne kazne

Iz MCP navode da je važno naglasiti da se konkretni zahtjev za koji je ministar dao negativno mišljenje odnosio se na rehabilitaciju (brisanje iz kaznene evidencije), a ne na pomilovanje od neke aktuelne kazne ili krivičnog procesa

Iz Mitropolije crnogorsko primorske MCP oglasili su se povodom izjave ministra pravde Andreja Milovića u vezi sa zahtjevom za pomilovanje „sveštenika koji se bavio kriminalnom aktivnošću“ ističu da se radi o monahu koji je u svojoj mladosti učinio neke prestupe i za to snosio posljedice prije nego je došao u manastir, a ne o svešteniku.

Takođe, navode da je ministar dao negativno mišljenje na brisanje iz kaznene evidencije.

- Osoba čiji je slučaj ministar pomenuo nije sveštenik, niti je ikad to bila, pa ni u vrijeme izvršenja krivičnih djela, te je netačna tvrdnja da neko „do devet sati čita Liturgiju, a nakon toga se bavi kriminalnom aktivnošću“. Radi se o monahu koji je u svojoj mladosti učinio neke prestupe i za iste odgovarao u skladu sa zakonom prije nego je došao u manastir. Poslije primanja monaškog čina nije mu stavljano na teret nijedno krivično djelo. Ističemo da je monaštvo između ostalog pokajnički podvig na šta svi imaju pravo bez izuzetka - navode u saopštenju iz MCP.

Iz MCP navode da je važno naglasiti da se konkretni zahtjev za koji je ministar dao negativno mišljenje odnosio se na rehabilitaciju (brisanje iz kaznene evidencije), a ne na pomilovanje od neke aktuelne kazne ili krivičnog procesa.

- Monah je podnio svoj zahtjev u skladu sa zakonom, imajući pravo na to, kao i svi drugi građani ove zemlje. Crkva, ni na koji način nije bila uključena u ovaj postupak, niti imala saznanja o istom, tim prije što je taj monah, prije nekoliko godina uzeo kanonski otpust iz Mitropolije crnogorsko-primorske, dakle, više ne pripada monaškom bratstvu Mitropolije. Javnosti je poznat stav Crkve da svi treba da budu jednaki pred zakonom, bez obzira na status i položaj - kazali su iz MCP.

Naglašavaju da cijene da je primjer ovoga monaha mogao da se navede kao primjer uspješne resocijalizacije i rehabilitacije.

- Apelujemo na sve činioce društvenog života da budu obazriviji prilikom izricanja svojih stavova u pogledu ovako osjetljivih pitanja - zaključuju u MCP.

Kabinet predsjednika: Milović obmanuo javnost tvrdeći da je Milatović od njega tražio da "revidira odluku"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:07