Mrki medvjed / - FOTO: PARK PRIRODE PIVA
29/04/2024 u 17:07 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Mrki medved otvorio sezonu kupanja u Pivi

Objektiv kamera "zamki" Parka prirode Piva zabilježile su starog mještanina ovog područja, mrkog medvjeda, kako u ovim toplim danima sa ljetnjim temperaturama, spas traži u obližnjim barama.

- Ugrijalo danas k‘o u sred ljeta! Sezona kupanja može da počne! - navode iz loklane turističke organizacije (TO) Park prirode Piva na svom zvaničnom FB profilu. 

Inače, mrki medvjed koji spada u najveće sisare na našem prostoru, rijetka je i zaštićena vrsta na cijelom prostoru Balkana. Hrani se bobicama, voćem, korenjem, travom, kukuruzom, ribom itd. ali mu je najomiljenij med, zbog čega pčelari pivskog kraja često imaju problem, jer im nerijetko ovaj nepozvani gost napravi štetu kada krene u potragu za svojim omiljenim obrokom. 

image

Mrki medvjed

- FOTO: PARK PRIRODE PIVA

Poznato je i da, ukoliko se navikne na životinjsku hranu mrki medvjed progoni ovce ali i krupniju divljač, međutim do sada mještani Pive nisu imali takve napade kada je u pitanju ovo područje Crne Gore. 

Procjenjuje da na teritoriji Crne Gore ima od 280 do 320 medvjeda, a nevladine organizacije (NVO) koje se bave pitanjima iz oblasti zaštite ugroženih životinjskih vrsta još uvijek apeluju na nadležne institucije da se istraže i dobiju tačni podaci o brojnosti i vrsti populacije medvjeda u Crnoj Gori, kako bi se na taj način ova životinjska vrsta zaštitila od krivolova ali i obnovila populacja.

Klimatske promjene: Medvjedi u finskom zoo vrtu spavali samo šest sedmica

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 20:41